Drent naar Raad van State om ontheffing voor airsoftwapen

airsoftpistool
Een airsoftpistool © ANP/Rob Engelaar
Een Drentse sportschutter vroeg vandaag de Raad van State om de minister van justitie te dwingen hem een airsoftwapen-ontheffing te verlenen.
De Drentse schietsporter vindt het niet terecht dat hij alleen met airsoftwapens mag schieten als hij lid wordt van de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV). "En dat wil ik niet. De NABV is als enige door de minister erkende airsoftsportvereniging, een monopolie. Ze bepalen alles", aldus de Drent tijdens een rechtszaak in Den Haag.
Daar kwam de juridisch woordvoerder van de minister flink onder vuur te liggen. Want die lijkt al het reilen en zeilen rond de airsoftschutters aan sportbond NABV te hebben uitbesteed. Ook het toezicht en controle op diegenen die met airsoftwapens schieten.

Taken voor politie

Zijn dat eigenlijk geen taken voor de politie, vroeg de rechter aan de raadsman van de minister. "Het gaat prima zo. De politie heeft het al druk genoeg en kan niet voortdurend toezien of airsoftschutters zich aan alle regels houden. De NABV is daar wel goed toe in staat. En het is of lid worden van de NABV of anders niet schieten", aldus de raadsman.
Ook vond de raad van State het vreemd dat de minister geen andere airsoftverenigingen toelaat. In theorie kunnen er volgens de wet meer verenigingen worden toegelaten, alleen gebeurt het niet.

Oprichten vereniging

De Drentse sportschutter bevestigde dat en zei dat hij en een paar medestanders in Noord-Nederland meerdere verzoeken voor erkenning van hun vereniging hebben ingediend. "Maar de minister weigert keer op keer alle aanvragen, omdat we niet representatief zouden zijn, of te weinig leden hebben. Maar hoe kun je meer leden krijgen als je geen vereniging hebt." De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.