liveblog | 16 maart

Liveblog: Drenthe rekent af met landelijke coalitiepartijen

Laatst bijgewerkt: 16 maart, 08:18 uur
donderdag 16 maart
07:00

Volg het laatste nieuws in ons nieuwe liveblog

Volg de het laatste nieuws en de reacties in ons nieuwe liveblog. Kijk hier verder.
06:22

Voorlopige zetelprognose Eerste Kamer

BBB blijft ruim op winst met de verwachte zetels voor de Eerste Kamer, die in mei door de nieuwe Provinciale Staten wordt gekozen. De partij komt na telling van 85 procent van de stemmen uit op 15 zetels. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen ook op 15 zetels. Dat is één zetel meer dan zij nu samen hebben.
Deze voorlopige prognose van de ANP-Verkiezingsdienst sluit aan bij de uitkomst van de exitpolls van Ipsos/NOS die woensdagavond naar buiten werd gebracht. Als tweede partij komt op afstand regeringspartij VVD uit op 10 senaatszetels, 2 minder dan de liberalen er nu hebben. D66 heeft in deze prognose 6 zetels en het CDA 5, een verlies van respectievelijk 1 en 4 zetels.
PVV en Partij voor de Dieren komen nu elk uit op 4 zetels en 3 senaatszetels liggen in het verschiet voor de SP, JA21 en ChristenUnie. FvD en Volt zouden op 2 senaatszetels uitkomen en 1 zetel zou gaan naar de SGP, 50PLUS en OSF.
06:03

Bouw je eigen coalitie

Wie kan straks met wie een coalitie vormen in Drenthe? Met zeventien zetels lijkt BBB zeker een plek te krijgen in het college van Gedeputeerde Staten. Maar met welke andere partijen? Probeer het zelf uit:
05:51

Wachten op de waterschappen...

De uitslagen van de Drentse Statenverkiezingen mogen dan wel al bekend zijn, we moeten nog even wachten op de uitslagen van de waterschapsverkiezingen. Deze worden in de loop van de dag verwacht.
Stembureau Ansen
Stembureau Ansen © RTV Drenthe / Maarten Stultjens
05:34

Overwinning BBB groter dan winst Forum in 2019

De overwinning van BBB in Drenthe is groter dan de overwinning van Forum voor Democratie (FVD) vier jaar geleden. De partij krijgt deze verkiezingen in Drenthe 33,5 procent van de stemmen. FVD kreeg destijds als nieuwkomer 13 procent van de stemmen in Drenthe.
Landelijk stevent BBB af op een winst van 19,4 procent. Forum voor Democratie kreeg tijdens de vorige provinciale verkiezingen 14,4 procent van de stemmen.
05:19

Opkomst hoger dan vier jaar geleden

Het was deze editie van de Provinciale Statenverkiezingen aanmerkelijk drukker bij de Drentse stembureaus dan vier jaar geleden. In 2019 was het opkomstpercentage 58,8 procent, dit jaar 65,2 procent. Vooralsnog is dit het op een na hoogste opkomstpercentage van Nederland. Alleen in Friesland ligt het percentage hoger, maar hier zijn nog niet alle stemmen geteld.
Dat het een hoog opkomstpercentage is, blijkt wel als we naar het verleden kijken. Sinds de Provinciale Statenverkiezingen in 1987 hebben niet zoveel kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.
04:58

17 zetels voor BBB

De meeste kandidaten op de kieslijst van de BoerBurgerBeweging Drenthe kunnen zich gaan opmaken voor een rol in de provinciale politiek. Zoals het nu lijkt, krijgt de BBB 17 zetels in de Provinciale Staten. Mocht de beweging ook in Gedeputeerde Staten plaatsnemen, dan is de kans groot dat ook nummer 18, 19 en misschien zelfs 20 een plekje in Provinciale Staten krijgen.
woensdag 15 maart