Dit zijn de uitslagen in Drenthe: BBB overal de grootste

Gert-Jan Schuinder
Lijsttrekker Gert-Jan Schuinder ziet en hoort dat de BBB het goed doet in Drenthe © RTV Drenthe / Floor Visser
De uitslagen voor de Provinciale Staten in Drenthe zijn binnen. De primeur was aan de gemeente Emmen. Ruim een derde van de inwoners daar heeft op de BBB gestemd: 35 procent. Ook in de andere gemeenten is BBB de grootste.
Onder het kaartje volgt een overzicht per gemeente. Bekijk hier de uitslagen uit Drenthe:

Gemeente Aa en Hunze

Geen A van Aa en Hunze bovenaan de lijst, maar driemaal een B. BBB heeft 34 procent van de stemmen in Aa en Hunze gekregen.
De VVD, die vier jaar geleden de meeste stemmen kreeg, is nu de derde partij in de gemeente geworden met 10,1 procent. PvdA staat tussen VVD en BBB in met 10,8 procent. Beide partijen verliezen.
Partij voor de Dieren wordt de vijfde partij, achter GroenLinks. PvdD wint 1,3 procent aan stemmen.
In Aa en Hunze is een grotere opkomst: 73,1 procent tegenover 63,5 vier jaar geleden.

Gemeente Assen

BBB is de grootste geworden in Assen, met 21,5 procent van de stemmen. Dat is het laagste percentage voor de partij in Drenthe. De PvdA is in Assen de tweede partij geworden met 11,3 procent van de stemmen. Wel is de partij met 2,4 procent gezakt. ChristenUnie is de derde partij geworden met 9,5 procent. Die partij verliest bijna 3 procent.
Veel partijen verliezen. Uitzonderingen zijn Partij voor de Dieren en de SGP. Eerstgenoemde wint 1,1 procent en de SGP stijgt met 0,5 procent. Volt komt nieuw binnen met 4,4 procent van de stemmen en JA21 komt nieuw met 2,5 procent binnen. Die partij zit al wel in de Provinciale Staten, maar deed vier jaar geleden niet mee aan de verkiezingen. De Statenleden zijn afgescheiden van Forum voor Democratie. FvD is de grote verliezer in Assen met 8,1 procent minder stemmen.
De opkomst in Assen is 61,5 procent. Vier jaar geleden was dat 57,4 procent.

Gemeente Borger-Odoorn

Volt, JA21, BvNL en Partij voor de Dieren zijn de winnaars in Borger-Odoorn. Ze hebben alle vier tussen de 0,3 en 2,5 procent aan stemmen erbij gekregen, of de partijen deden voor het eerst mee. En er is nog een partij die nieuw meedoet. En dat is BBB. Die partij krijgt bijna 38 procent van de stemmen in Borger-Odoorn.
De PvdA blijft de tweede partij, maar verliest wel met 5,5 procent. De partij krijgt 9,7 procent van de stemmen. VVD is de derde partij in Borger-Odoorn met 7,8 procent.
De opkomst in Borger-Odoorn is van 58,5 procent vier jaar geleden naar 65,9 procent gestegen.

Gemeente Coevorden

In Coevorden heeft BBB de meeste stemmen binnengehaald. 41,1 procent van de mensen die in de gemeente mochten stemmen hebben op de BoerBurgerBeweging gestemd. Daarmee is het verreweg de grootste partij. PvdA volgt met 8,6 procent van de stemmen, VVD met 8,1 en daarachter zit het CDA met 7,7 procent.
Alle partijen die opnieuw meedoen aan de verkiezingen hebben verloren, behalve de PvdD. Die partij wint 0,7 procent en staat nu op 3,6 procent. Dat is gelijk met de SP en GroenLinks. Sterk Lokaal Drenthe krijgt in Coevorden 3,5 procent van de stemmen.
De opkomst in Coevorden is 67,3 procent, tegenover 58,3 procent in 2019.

Gemeente Emmen

De BoerBurgerBeweging is verreweg de grootste partij in de gemeente Emmen met 35 procent. "Dit is heel veel. Het past bijna niet meer op het bord", reageert Gert-Jan Schuinder, lijsttrekker van BBB.
Euforie bij de BBB na winst in Emmen
Vergeleken met vier jaar geleden zijn bijna alle andere partijen in percentage gezakt. Forum voor Democratie is de grootste verliezer in Emmen. Ze krijgt nu net geen 4 procent van de Emmer stemmen dat is meer dan 13 procent minder dan bij de Provinciale Statenverkiezing van 2019.
Een andere grote daler is de PvdA. Die zakt met 7,5 procent, maar is de enige andere partij dan BBB die meer dan tien procent van de stemmen haalt. PvdA is nu de tweede partij van Emmen. De derde partij in Emmen is de PVV met 8,6 procent van de stemmen.
Toch zijn er wel enkele partijen die winnen in Emmen. JA21 deed vier jaar geleden niet mee, en krijgt nu 3,1 procent van de stemmen. Partij voor de Dieren stijgt ook met een halve procent.
De opkomst in de gemeente Emmen ligt hoger dan in 2019. 58,3 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. Vier jaar geleden was dat 54,2 procent.

Gemeente Hoogeveen

35,7 procent. Dat is de hoeveelheid mensen die in Hoogeveen op BBB heeft gestemd. Daarmee is de partij de grootste geworden. Het CDA volgt met 8,7 procent en daarna ChristenUnie met 6,9 procent. De PVV zit er niet ver achter met 6,8 procent. En ook PvdA en VVD hebben alle 6 procent van de stemmen gekregen.
Forum voor Democratie is gezakt van de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezing van 2019 naar de zevende partij in 2023. De partij krijgt nu 4,7 procent van de stemmen.
De opkomst in Hoogeveen is 60,7 procent, vergeleken met 55,8 procent in 2019.

Gemeente Meppel

Met net geen 28 procent is BBB de grootste geworden in Meppel. Behalve BBB is er nog een grote nieuwkomer in Meppel. Dat is Volt. Die partij krijgt daar 5 procent van de stemmen. De lijsttrekker van Volt, Marloes Kramer-Hammenga, komt uit Meppel. Wellicht dat dat heeft geholpen.
"Meppel is klaar voor Volt. Het helpt sowieso dat je mensen kent. Maar dat is niet alles, je moet ook een goed verhaal hebben. En daar is Meppel van overtuigd", reageert de lijsttrekker. In de gemeente Emmen kreeg de partij 1,4 procent.
Marloes Kramer-Hammenga, Volt
Marloes Kramer-Hammenga © RTV Drenthe / Floor Visser
Partij voor de Dieren staat ook op winst in Meppel. Die krijgt er een procent bij.
De tweede partij in Meppel is de VVD met 9,5 procent. Dat is bijna 6 procent minder dan in 2019. PvdA is de derde partij met 7,8 procent. Dat is een daling van 5 procent. Forum voor Democratie daalt met bijna 10 procent.
De opkomst in Meppel is 65,3 procent. Vier jaar geleden was dat 60,4 procent.

Gemeente Midden-Drenthe

Een klapper. Dat is wat BBB maakt in Midden-Drenthe. De partij heeft 44 procent van de stemmen gekregen en staat met stip op 1. PvdA volgt met 8,7 procent als tweede partij en verliest 5 procent van de stemmen.
BBB / Uitslagenavond Provinciale Statenverkiezing 2023
BBB heeft in Midden-Drenthe 44 procent van de stemmen gekregen © RTV Drenthe
De VVD maakt een negatieve klapper, met een daling van bijna 10 procent. De partij was vier jaar geleden nog de grootste partij. Nu is de VVD de vierde partij geworden in Midden-Drenthe. Forum voor Democratie verliest meer dan 10 procent.
Partij voor de Dieren staat op een kleine winst en ook SGP heeft een plusje achter de naam. Volt (2,3 procent), JA21 (2,2 procent), BvNL (1,2 procent) en Alliantie (0,5) doen voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen.
De opkomst is groter in Midden-Drenthe. Vier jaar geleden was de opkomst 61 procent, dit jaar is dat 65,8 procent.

Gemeente Noordenveld

BBB is met 30,1 procent de meeste stemmen gehaald in Noordenveld. De PvdA volgt met 11,5 procent en dat is een daling van 3,8 procent. VVD kreeg 8,9 procent van de stemmen en is daarmee de derde partij. De VVD verloor bijna 6 procent van de stemmen. De Partij voor de Dieren wint bijna anderhalve procent en is de vijfde partij qua stemmen in Noordenveld.
De opkomst in Noordenveld is 70,6 procent. Dat is hoger dan in 2019, toen de opkomst 62,2 procent was.

Gemeente Tynaarlo

Achter BBB, met 23 procent de grootste partij, zijn de verschillen klein. GroenLinks, PvdA en VVD zitten allemaal tussen de 10 en 11 procent van de stemmers. Alle drie de partijen verliezen overigens wel. PvdA zakt met 3 procent, GroenLinks bijna 4 procent en VVD met meer dan 6 procent.
Partij voor de Dieren pakt winst met ruim anderhalve procent. Volt als nieuwe partij pakt 5 procent van de stemmen.
De opkomst in Tynaarlo is 72 procent. Dat is meer dan vier jaar geleden, toen het 64,6 procent was.

Gemeente Westerveld

Meer dan een derde van de stemgerechtigden in Westerveld heeft op de BoerBurgerBeweging gestemd. Een andere partij die op winst staat in de gemeente is Sterk Lokaal Drenthe.
De partij heeft 2 procent meer stemmen gekregen en is de vierde partij geworden. Lijsttrekker Alfred Schoenmaker komt uit Diever. Wellicht dat dat ook meespeelt in de winst in Westerveld.
Alfred Schoenmaker
Alfred Schoenmaker komt uit Diever © Provincie Drenthe
Ook Partij voor de Dieren heeft gewonnen in Westerveld: een stijging van 0,5 procent.
VVD was de grootste partij in Westerveld bij de verkiezingen voor de provincie in 2019. Nu is het de derde partij geworden, achter de PvdA. De VVD heeft 10 procent aan stemmen uit Westerveld verloren.
Ruim drie kwart van de stemgerechtigden in Westerveld heeft gestemd: 75,9 procent. Dat is veel meer dan vier jaar geleden. Toen stemden 63,9 procent.

Gemeente De Wolden

De winst van BBB in De Wolden loopt richting de 50 procent. Richting, want het percentage strandt bij 45,4 procent. Alle andere partijen hebben in De Wolden een lager percentage aan stemmen gekregen. Er is een uitzondering. Dat is Partij voor de Dieren, dat er met 0,4 procent op vooruit gaat.
Achter BBB is VVD de tweede partij geworden met 8,5 procent van de stemmen. Dat is 11 procent minder dan in 2019. Daarmee is BBB meer dan vijf keer zo groot dan de VVD. Ook het CDA verliest flink met ruim negen procent.
De Wolden telt een hoog opkomstpercentage met 76,9 procent. Vier jaar geleden was het 64,1 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl