PvdA verliest koppositie in Drenthe: 'Winst BBB is echt ongekend'

Yvonne Turenhout
Yvonne Turenhout tijdens het verkiezingsdebat van RTV Drenthe © RTV Drenthe
De PvdA haalde vier jaar geleden nog de meeste stemmen in Drenthe, maar nu zijn de sociaaldemocraten de tweede partij geworden. Lijsttrekker Yvonne Turenhout spreekt over een 'behoorlijke aardverschuiving'.
"Ik ben met een iets minder vrolijk gevoel opgestaan dan gehoopt. Het was wel duidelijk dat BBB ging winnen, maar dit is echt ongekend", zegt Turenhout over de grote winnaar van de verkiezingen. De BoerBurgerBeweging heeft in Drenthe zeventien zetels gehaald en is daarmee met afstand de grootste partij geworden.
"Ze zullen hard moeten werken", geeft Turenhout de BBB-fractie mee. "Ik heb me laten vertellen dat ze goed ondersteund worden, maar dat zal natuurlijk moeten blijken. Waar Drenthe in ieder geval heel erg behoefte aan heeft, is een stabiel bestuur dat de echt grote problemen gaat aanpakken", aldus Turenhout.

'Helder signaal'

Achter de nieuwkomer blijft de PvdA wel de tweede partij in Drenthe. "Dat is heel positief. Ook dat we landelijk de grootste zijn met GroenLinks. Het is een helder signaal dat we er toe doen", blijft Turenhout optimistisch. Zowel BBB als de combinatie van PvdA en GroenLinks hebben in de Eerste Kamer volgens de voorlopige prognose 15 zetels.
Volgens Turenhout staat de PvdA open voor gesprekken met BBB in Drenthe. "Volgens mij heeft BBB gisteren aangegeven dat ze met iedereen met gesprek aangaan, en dat lijkt me ook heel verstandig. We zien zo'n gesprek positief in, al wil ik nog niet vooruitlopen op eventuele besprekingen. Wij gaan vanavond eerst even rustig met onze eigen fractie en kandidaten de balans opmaken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl