Reacties op overwinning BBB: 'Samen aan de slag' en 'snel besturen'

Reacties BBB-overwinning
Wat gaan de gevolgen zijn van de BBB-overwinning? © RTV Drenthe
De dag na de verkiezingen begint het grote speculeren. Want wat gaat de monsterzege van BBB voor Drenthe betekenen? Mogen we in Drenthe een compleet ander beleid verwachten, bijvoorbeeld als het gaat om stikstof, natuur en economie?
RTV Drenthe maakte een rondje langs Natuurmonumenten, ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord en boerenbelangenorganisatie LTO Noord.

Natuurmonumenten: 'Boeren en natuurbeschermers hebben dezelfde positie'

Waar natuur en BBB door velen vaak recht tegenover elkaar worden gezet, ziet Jan Gorter van Natuurmonumenten dit toch heel anders. "De boeren hebben behoefte aan perspectief, maar ook de natuur heeft behoefte aan perspectief. In beide gevallen heeft het kabinet daar te lang mee gewacht. Wat dat betreft hebben de boeren en natuurbeschermers dezelfde positie. Dus ga de polarisatie voorbij en kijk hoe je dit samen oplost", aldus de Drentse ambassadeur van Natuurmonumenten.
Gorter vindt een felicitatie aan BBB op z'n plaats. "Ze hebben verpletterend gewonnen in Drenthe. Dat betekent ook dat ze een heel serieuze bestuurderspartij moeten worden. En dus een heel grote verantwoordelijkheid hebben om de grote opgaven aan te pakken. Die opgaven lopen niet weg, ook niet met een heel andere regering in de provincie."
"Wat dit betekent voor de natuur is afwachten", zegt Gorter van Natuurmonumenten. Ik ben wel een beetje klaar met de polarisatie en de campagnetijd. We hebben onlangs een heel prettig en open kennismakingsgesprek gehad met de BBB-fractie. Daar sprak een praktische mentaliteit vanuit en dat sprak me wel aan. Dus ik zou zeggen; aan het werk!"
Artikel gaat verder onder de foto:
Jan Gorter van Natuurmonumenten over de plannen voor de toekomst
Jan Gorter van Natuurmonumenten gaat graag de samenwerking aan met BBB © RTV Drenthe

Wolf en stikstof

BBB heeft zich tot nu duidelijk uitgesproken tegen de wolf in Drenthe en tegen het huidige stikstofbeleid. Hoe kijkt Jan Gorter van Natuurmonumenten daar tegenaan? "Onze agenda is niet om zoveel mogelijk wolven in Drenthe te krijgen. Maar het dier is Europees beschermd en is daarmee ook niet zomaar weg. Afschieten is een onhaalbaar standpunt, dus ook daar moet je de polarisatie voorbij", aldus Gorter.
"Hetzelfde geldt voor stikstof. De boeren willen best bewegen, maar ze zien het verdienmodel niet. Het natuurherstel kan niet wachten, maar de oplossing komt maar niet. Het is nu aan BBB om voor beide en ook voor de woningbouw en het waterbeheer echt verantwoordelijkheid te nemen en de keuzes te maken."
Bekijk hieronder het interview met Gorter. Artikel gaat verder onder de video:
Natuurmonumenten: "Kijk hoe je dit samen met BBB oplost"

LTO Noord: 'Steun in de rug voor de boeren'

"De kiezer heeft gesproken", zo reageert Dirk Bruins uit Dwingeloo op de overwinning van BBB in Drenthe en heel Nederland. De voorzitter van boerenbelangenorganisatie LTO Noord hield al rekening met grote winst: "Maar niet zo groot als nu, 17 zetels in Drenthe!"
"Wat wij al langer weten is dat er heel veel sympathie is voor land- en tuinbouw en dat zie je hier volgens mij in terug", gaat Bruins verder. "Voor een deel is het onvrede over het huidige kabinet en voor een deel is het ook echt een steun in de rug voor de boeren. En ik denk dat dat goed is", aldus de LTO-voorman.
Artikel gaat verder onder de foto:
Dirk Bruins
Dirk Bruins: "De kiezer heeft gesproken" © RTV Drenthe

'Het zijn dus niet alleen boeren die op BBB stemden'

Volgens Bruins is de overwinning bijzonder: "Als alleen boeren op de partij zouden stemmen, dan zou je op één zetel komen in Drenthe. Het zijn dus niet alleen boeren die op BBB stemden. Het platteland heeft massaal gestemd heeft voor een ander beleid."
Maar hoe gaat het nu verder, komen er nu meerdere boeren in Gedeputeerde Staten? "Dat moet nog blijken", zegt Bruins. "BBB kan het niet alleen, je moet gaan formeren. Het is te vroeg om daar op vooruit te lopen. Ik hoop alleen wel dat de duidelijke uitslag zich ook vertaalt in beleid en samenstelling van colleges."
De voorzitter van LTO Noord heeft niet de illusie dat het stikstofbeleid nu compleet van tafel gaat. "Het is niet zo dat alles overboord gaat en er niets meer hoeft. Maar er zijn nu mogelijkheden tot kanteling van dit beleid naar een realistisch beleid. Het is tijd om te werken aan doelen zodat er toekomstperspectief is en je een mooi platteland overhoudt."
Bekijk hieronder het interview met Bruins:
Dirk Bruins van LTO had zo'n grote BBB-overwinning niet verwacht.
melkveehouder Tijmen Nagel
Melkveehouder Nagel laat de protestvlag voorlopig hangen © RTV Drenthe/Marjolein Lauret

Melkveehouder: 'Zal een compromis moeten komen'

De protestvlag blijft voorlopig hangen op het erf van melkveehouder Tijmen Nagel uit Beilen. Hoewel hij opgelucht is dat BBB een monsterzege behaalde, is de boer ook realistisch. "Ik zou graag hoop hebben op een zonnige toekomst, maar ik blijf voorzichtig. De politiek heeft wel vaker veranderingen beloofd, waar uiteindelijk alles bij hetzelfde bleef."

'Landjepik'

Net als Bruins van LTO Noord verwacht Nagel niet dat de stikstofdoelen ineens van tafel gaan. Piekbelasters moeten verduurzamen, verplaatsen of stoppen. Nagel weet hoe uitkopen voelt: in 2010 moest zijn bedrijf in Bunschoten-Spakenburg plaats maken voor woningbouw. Hij hoopte op een nieuwe start in Drenthe. De enorme winst van de Boer Burger Beweging geeft lucht: "Ik denk wel dat de pijn voor de boeren minder wordt. De afgelopen tijd leek het alsof er alleen met oogkleppen op naar ons boeren werd gekeken. Zo moet het, zo wil ik het en zo gaat het gebeuren. De optie om piekbelasters gedwongen uit te kopen voelt als landjepik. Er is grond nodig voor woningbouw en dus stelen we het van de boer."
De hoop van de melkveehouder uit Beilen is gevestigd op lijsttrekker Caroline van der Plas. "De verwachtingen zijn hooggespannen. Ze moet nu haar beloftes waarmaken. Hoewel ik snap dat ze straks water bij de wijn moet doen. Maar waar dat compromis ligt? Dat laat ik aan haar", besluit Nagel.
Melkveehouder heeft hoop maar blijft realistisch

VNO-NCW: 'Mobiliteit en werken stimuleren'

Net als heel het land ziet VNO-NCW Noord de grote politieke verschuiving. Maar de Drentse voorzitter van de ondernemersvereniging Bram van Beetz klinkt hoopvol over de macht die BBB na de winst in Drenthe kan grijpen.
"Als we inhoudelijk kijken, zien we in het programma van BBB genoeg aanknopingspunten voor zaken die wij belangrijk vinden, zoals een goede economie en veel mogelijkheden om het werken te stimuleren", zegt Van Beetz.
Artikel gaat verder onder de foto:
Bram van Beetz
Bram van Beetz van VNO-NCW © RTV Drenthe

'Inzetten op goede bedrijventerreinen en levendige binnensteden'

Wat VNO-NCW Noord betreft moet BBB onder meer inzetten op mobiliteit. "De Nedersaksenlijn is daar een belangrijk voorbeeld in. Daar moeten we aan werken, steden moeten goed bereikbaar zijn. Verder verwachten we dat de partij inzet op goede bedrijventerreinen en levendige binnensteden."
Verder vindt de Drentse voorzitter scholing belangrijk: "Zorg voor goede opleidingsinstituten in Drenthe, zodat we het talent hier naartoe kunnen halen en kunnen behouden." Bram van Beetz hoopt verder dat de collegevorming snel zal gaan: "Zodat we snel kunnen besturen."
Bekijk hieronder het interview met Van Beetz:
VNO-NCW ziet kansen met de BBB

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.