Wie zijn de Statenleden die voor BBB in de provincie kunnen komen?

BBB / Uitslagenavond Provinciale Statenverkiezing 2023
BBB viert feest na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen © RTV Drenthe
De BoerBurgerBeweging is in Drenthe de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen met zeventien zetels. Een op de drie Drentse stembusgangers heeft op de nieuwkomer in het politieke landschap gestemd.
Wie zijn deze nieuwe Statenleden die in de grootste partij van Drenthe zitten? We zetten de 21 leden op de kandidatenlijst van BBB voor je op een rijtje:
1. Gert Jan Schuinder uit Zuidlaarderveen: Lijsttrekker van de partij. Schuinder werd opgeleid als verpleegkundige, is al jaren manager in de zorg en in zijn vrije tijd is hij hobbyboer. Zo heeft Schuinder een paar Husumers, dat is een zeldzaam varkensras. De lijsttrekker kwam anderhalf jaar geleden in contact met de BBB. "Ik denk dat de partij aansluit bij mijn manier van werken. Het gaat om zorg willen dragen voor het platteland", vertelde Schuinder eerder tegen deze omroep.
2. Agnes Jongman uit Nieuw-Balinge: Runt samen met haar man een melkveebedrijf, en werkt daarnaast twee dagen als promotiemedewerker voor de biologische zuivel. Ze omschrijft zichzelf als een enthousiaste en vrolijke boerin. Ze draagt de natuur een warm hart toe en kan genieten van de mooie bloemen in haar tuin. Daarnaast stond ze ook op de lijst van Gemeentebelangen BBBondgenoot, voorheen Gemeentebelangen Midden-Drenthe. Die partij is sinds de gemeenteraadsverkiezingen, van vorig jaar maart, bondgenoot van de partij van Caroline van der Plas.
3. Willem Vossebeld uit Coevorden: Vleesstierenhouder en hij heeft al meer dan dertig jaar een grondverzet- en kraanverhuurbedrijf. Werd tijdens de boerendemonstraties op 8 juli 2020 bij afvalverwerker Attero gearresteerd, maar is daar niet voor vervolgd. Ook is Vossebeld wereldkampioen tractor rijden voor oldtimers. Die prestigieuze titel behaalde hij afgelopen september in Oostenrijk, waar hij samen met zijn zoon eerste en tweede werd.
4. Lijanne Mestemaker uit Wapse: Runt samen met haar vriend een melkveebedrijf, camping en schapenhouderij. Daarnaast is ze eigenaar van kinderopvang In Bloei. Ze is tegenstander van de wolf en heeft door wolvenaanvallen al meer dan veertig schapen verloren.
Gert-Jan Schuinder, BBB
Gert-Jan Schuinder, lijsttrekker van BBB © RTV Drenthe / Floor Visser
5. Jan Brouwer uit Nijeveen: Melkveehouder en eigenaar van de Melktap in Nijeveen. Jan maakt zich er sterk voor dat de BBB geen one-issue-partij is. "Als het alleen maar over stikstof en boeren gaat, kan ik net zo goed bij de LTO gaan", vertelde hij eerder in een interview aan de Meppeler Courant. Ook heeft hij al nagedacht over hoe zijn dagelijkse routine eruitziet als hij verkozen wordt tot politicus. "Dan zal ik minder op de boerderij te vinden zijn. Dat is ook de verantwoordelijkheid die ik als politicus heb."
6. Bjorn Schutte uit Emmen: De 18-jarige Bjorn Schutte houdt zich sterk bezig met de jongerenafdeling van de partij. Schutte volgt een versnelde havo-opleiding op het Drenthe College en heeft eerder ook een agrarische opleiding gevolgd. Hij merkte in zijn klas op wat de stikstofcrisis met mensen doet. "Mensen zijn echt bang voor hun toekomst. Daar wil ik graag wat aan doen", vertelde hij eerder aan het Dagblad van het Noorden.
7. Suzanne Maris-Brouwer uit Meppel: Is opgegroeid in Rutten (Flevoland) op een landbouwbedrijf. Momenteel geeft ze bijles biologie en wiskunde. Ze is in de politiek gestapt omdat ze zich wil inzetten voor Drenthe en de inwoners. Het leed en de schade die de wolf met zich meebrengt, gaat haar aan het hart.
"Als het alleen maar over stikstof en boeren gaat, kan ik net zo goed bij de LTO gaan"
Nummer 5: Jan Brouwer uit Nijeveen
8. Wenda Bolhuis-Van Unen uit Beilen: Runt samen met haar man en drie zoons een melkveebedrijf. Het agrarische leven is er met de paplepel ingegoten, want ook haar ouders hebben een melkveebedrijf. Verder heeft ze een passie voor paarden.
9. Martin Jansen uit Pesse: Melkveehouder van beroep. Vertelde eerder in de RTV Drenthe-serie Boer&Toekomst dat hij al acht jaar tussen hoop en vrees zit over de toekomst van zijn bedrijf. Het ligt namelijk tussen twee natuurgebieden in, waardoor de toekomst van zijn bedrijf in onzekerheid verkeert.
Martin jansen (links) in de serie Boer&Toekomst op RTV Drenthe
Martin Jansen (links) in de serie Boer&Toekomst op RTV Drenthe © RTV Drenthe
10. Cindy Lodeizen uit Assen: Ze stelde ze zichzelf ook verkiesbaar voor de Waterschappen. In het dagelijks leven is ze medewerker Beleidsuitvoering bij de Omgevingsdienst Groningen. Daar heeft ze op dagelijkse basis te maken met bodem, bouwstoffen en water.
11. Peter Edelman uit Anloo: Is al meer dan dertig jaar eigenaar van het bedrijf ScandicCaravans en specialiseert zich met zijn bedrijf in de levering van onderdelen van caravans uit Scandinavië.
12. Gert Veltrop uit Emmen: Werkt al bijna 25 jaar in de gezondheidszorg. Pleitte in aanloop naar de verkiezingen ervoor om de burger in Drenthe weer centraal te zetten, en hoopt met zijn kandidatuur de verbinding tussen burger en de politiek te herstellen.
13. Michelle Veltrop-De Wilde uit Emmen: Werkt als begeleider in de complexe gehandicaptenzorg. Op de Facebook-pagina van de BoerBurgerBeweging Drenthe vertelt ze haar beweegreden om de politiek in te gaan. "Politiek was voor mij een ver-van-mijn-bedshow, maar ik ben het geblunder van dit huidige kabinet zo zat dat ik dacht: 'dit moet en kan anders.' Ik wil Drenthe weer gezond en veilig maken. BBB betekent voor mij dat we samen met de inwoners van Drenthe regeren en niet over de inwoners van Drenthe blijven regeren."
14. Stijn van den Berg uit Pesse: De 21-jarige Stijn van den Berg heeft voor de BBB gekozen, omdat deze partij volgens hem daadwerkelijk opkomt voor het platteland. In het dagelijks leven studeert Van den Berg Bestuurskunde aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden.
BBB viert de overwinning
BBB-leden vieren de overwinning © RTV Drenthe / Floor Visser
15. Koos van der Zee uit Een-West: Stelde zich zowel verkiesbaar voor de Provinciale Staten, als voor het waterschap Noorderzijlvest. In het dagelijks leven runt hij een pluimveebedrijf in Een-West. Van der Zee pleit onder andere voor de leefbaarheid in kleine dorpen, een toegankelijk openbaar vervoer en een nulstand van de wolf.
16. Hendrik Smeenge uit Roden: Zit al vijftien jaar voor Gemeentebelangen in de gemeenteraad van de gemeente Noordenveld. Daarnaast runt hij met zijn vrouw en zoon een melkveebedrijf in Lieveren. Ook is Smeenge faunaschade taxateur, waarbij hij onder andere schade op landbouwgronden in kaart brengt.
17. Karel Timmerman uit Nieuw-Amsterdam: Is al 6,5 jaar financieel adviseur bij Univé. Daar adviseert hij ondernemers over zakelijke risico's.
18. Ina Koning uit Bovensmilde: Is actief bij Gemeentebelangen Midden-Drenthe/ BBB-bondgenoot. Daarnaast is ze in het dagelijkse leven actief als ondernemer in de zorg en maakt zich daarom onder meer hard voor goede zorg in Drenthe.
Hendrik Smeenge
Boer Hendrik Smeenge tussen zijn koeien © RTV Drenthe / Ineke Kemper
19. Jannes Kerssies uit Drijber: De 75-jarige voormalige melkveehouder was eerder lijsttrekker van Gemeentebelangen Midden-Drenthe. Hij woonde in zijn jeugd op de boerderij van zijn ouders en genoot van de natuur om hem heen. Hij werd op zijn 23e veehouder, na een korte carrière als betonwerker. Zijn grootste hobby is kievitseieren zoeken.
20. Arjan Hingstman uit Zwiggelte: Volgde een agrarische opleiding en heeft vandaag de dag een loonbedrijf waarbij hij voor melkveebedrijven en akkerbouwers in de omgeving werkt. Het is zijn eerste aanraking met de politiek en hij zal, volgens hemzelf, vooral een rol achter de schermen gaan spelen.
21. Derk-Evert Waalkens uit Assen: Is in het dagelijks leven cursusleider en adviseur bij onderwijsorganisatie TerraNext in Eelde, een opleidingsbedrijf voor de agrarische sector in Noord-Nederland. Daarnaast is hij een specialist in gewasbescherming, plantkunde en duurzame teelt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.