Marechaussee haalt bus met 65 Moldaviërs van de weg bij azc Ter Apel

Bus vol Moldaviërs aangehouden (Rechten: Koninklijke Marechaussee)
Bus vol Moldaviërs aangehouden (Rechten: Koninklijke Marechaussee)
De Koninklijke Marechaussee heeft gistermorgen een bus vol Moldaviërs onderschept bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. In de bus waren veel kinderen aanwezig.
De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder, beiden afkomstig uit Moldavië, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van mensensmokkel. Geen van de inzittenden van de bus kon een benodigd reisdocument laten zien.

Asielaanvraag

De Koninklijke Marechaussee werd ingeseind door personeel van het azc in Ter Apel. Op zo'n 500 meter van het centrum stopte de touringcar en een twintigtal inzittenden liep daarna het terrein op.
De Moldaviërs hebben asiel aangevraagd en doorlopen nu het vreemdelingentraject. De chauffeur en de bijrijder zitten voorlopig vast. De Koninklijke Marechaussee doet samen met het Openbaar Ministerie verder onderzoek.

Derde keer in korte tijd

Het is de derde keer in korte tijd dat de Marechaussee een bus onderschept op verdenking van mensensmokkel, meldt RTV Noord. Vrijdag werd een 34-jarige man aangehouden die negentien Moldaviërs in zijn busje had.
Eerder deze maand werd een mensensmokkelaar uit Limburg aangehouden die elf mensen uit Moldavië mee had, onder wie vijf kinderen - de jongste drie jaar oud.
In de strijd tegen mensenhandelen en asielfraude krijgt de politie er mensen bij. Het gaat bijvoorbeeld om extra ICT-specialisten. Die zijn nodig omdat mensenhandelaren steeds vaker gebruik maken van het internet en digitale middelen, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.