Verdachten Ruinerwold in januari voor rechter

De rechtbank in Assen houdt op 21 januari de eerste openbare strafzitting tegen Gerrit Jan van D. en Josef B. in de zaak Ruinerwold. De twee worden verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen.
Onlangs werd hun verblijf in de cel met negentig dagen verlengd vanwege de verdenkingen tegen het tweetal.

Pro-formazitting
De strafzitting is volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) een zogeheten pro-formazitting. Wettelijk is vastgelegd dat wanneer verdachten 110 dagen in voorarrest hebben gezeten, de strafzaak op zitting moet worden gebracht. Maar als het onderzoek dan nog niet klaar is, wordt de zaak pro-forma behandeld.

"Er zal besproken worden hoe het onderzoek verder vordert. Ook moet dan beslist worden over de voorlopige hechtenis van beide verdachten", aldus een woordvoerder van het OM.

De 67-jarige vader Gerrit Jan van D. leefde jarenlang met zes van zijn kinderen in een boerderij in Ruinerwold, afgesloten van de rest van de wereld. Ze werden half oktober ontdekt, nadat de oudste zoon hulp zocht bij een café in Ruinerwold.

Nieuwe advocaat
Huurder van het pand was de 58-jarige Josef B. uit Meppel, ook wel bekend als de Oostenrijkse klusjesman. Hij hielp het gezin aan onderdak en zorgde voor levensmiddelen. Ondertussen knapte hij de boerderij op. De man heeft trouwens een nieuwe advocaat, de Utrechtse strafpleiter Yehudi Moszkowicz. Die is verder niet bereikbaar voor commentaar.

Beide verdachten zitten nog in beperking, werd gisteren bekend. Dat is eind vorige week verlengd. Bezwaren hiertegen zijn afgewezen.

Dossier Gezin Ruinerwold
Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.