Inwoners Noordwest-Overijssel nemen heft in eigen handen tegen schade door gaswinning

Een inwoner uit Willemsoord, op de grens van Overijssel en Drenthe, is een initiatief gestart om een collectieve nulmeting te organiseren. In de regio Willemsoord zijn zorgen over de toenemende gaswinning in het gebied en de mogelijke schade aan woningen als gevolg van die gaswinning.
Er is geen schadeprotocol voor de effecten van gaswinning voor omwonenden. De gaswinmaatschappijen staan dan ook niet te springen om concrete afspraken te maken over schades aan woningen. In Willemsoord zijn al meerdere panden beschadigd geraakt als gevolg van eerdere gaswinningsprojecten. De eigenaren hebben die schade niet kunnen verhalen op de veroorzaker.

"Wanneer je in een proces terechtkomt inzake schadevergoeding, dan slepen de gaswinner en de overheid je mee in een ingewikkeld juridisch steekspel. Waar voor een leek geen doorkomen aan is", aldus Pieter Dingerdis uit Willemsoord bij RTV Oost.

Dingerdis wil het niet zover laten komen dat nog meer burgers te maken krijgen met juridische procedures die jaren kunnen duren. Met een onafhankelijke collectieve nulmeting kunnen omwonenden volgens hem meer zekerheid krijgen over de oorzaak van schade, als dat er straks echt van komt.

Collectieve offerte
Het doel van Dingerdis' initiatief is simpel en eenvoudig. Hij wil via collectieve inkoop een gunstig geprijsde offerte aanbieden aan ieder die is geïnteresseerd. Inmiddels hebben zich al tientallen pandeigenaren bij hem gemeld. 

"Woningeigenaren kunnen ook een nulmeting laten uitvoeren door gaswinner Vermilion, maar de vraag is wat je daar straks voor de rechter nog aan hebt. Want dat bedrijf wil de kosten van het winnen van gas zo laag mogelijk houden. Daarom hoef je niet een objectief en onafhankelijk rapport over de staat van je huis van hen te verwachten."

'Veel meer gas gewonnen'
Gaswinning in kleine velden breidt zich uit en intensiveert zich. In de regio is dat duidelijk te zien in Diever, De Blesse, Eesveen en Nijensleek. In Diever is veel meer gas gewonnen dan afgesproken en in Eesveen is ingestemd met een vertienvoudiging van de gasproductie. Onder Nijensleek ligt een uitgeprocedeerd gasveld dat nu gebruikt wordt voor de injectie van chemisch afvalwater uit verschillende andere gasputten in de omgeving.

Risicogebied
In het grensgebied van Noordwest-Overijssel, Zuidwest-Drenthe en Zuid-Friesland liggen meer dan negen kleinere gasvelden in elkaars directe nabijheid. Uit die velden wordt gas gewonnen en in sommige gevallen wordt er afvalwater geïnjecteerd in de diepe ondergrond.

Dingerdis heeft gezien wat de gaswinning tot nu toe heeft veroorzaakt in zijn regio. "Wacht niet tot u afhankelijk bent van de gaswinner zelf", adviseert hij burgers in de regio.

'Onafhankelijke nulmeting geeft betere rechtspositie'
Stichting Gas DrOvF is een initiatief van burgers dat zich zorgen maakt over de effecten van de gaswinning voor het provincie-overstijgende gebied. GasDrOvF heeft in maart al een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de risico's. Jeannette van der Velde uit Kallenkote is van GasDrOvF: "Niet iedereen weet wat er in de regio gebeurt dus het kan handig zijn je te verdiepen in de materie. Advocaten zeggen dat zo'n onafhankelijke nulmeting de burgers een betere rechtspositie geeft." 
 
Dingerdis vult aan:"Een onafhankelijke nulmeting is veel specifieker dan de metingen die de overheid in het gebied laat uitvoeren. Een goede nulmeting is voor de rechter vaak een doorslaggevende factor." 

Meer informatie over de gevolgen van gaswinning in Noordwest-Overijssel, Zuidwest-Drenthe en Zuid-Friesland kunt u vinden op de website GasDrOvF.nl.
Meer over dit onderwerp:
Oscar Siep
Deel dit artikel: