Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Queen Must Go On
Queen-coverband Queen Must Go On treedt dit weekend op in Roden © Queen Must Go On
Vervelen is niet nodig dit weekend, want overal in Drenthe zijn evenementen te vinden die een bezoekje verdienen. Mensen met keuzestress of die bang zijn iets te missen kunnen dit bericht misschien beter niet lezen.
Van zwerfvuil rapen tot kroegentocht, RTV Drenthe zette een selectie aan activiteiten in Drenthe op een rij. We besluiten het overzicht met een aantal concerten en optredens.

Benefietmiddag Syrië

In Loods13 in het Emmer Rensenpark begint zaterdag om 13.00 uur een benefietmiddag voor Syrië, waar de gevolgen van de aardbevingen nog dagelijks voor problemen zorgen. Het programma bestaat uit zang, muziek en dans, poëzie en schilderkunst met Syrische en Nederlandse artiesten en kunstenaars. Uiteraard zijn er Syrische hapjes.

Opschoondag

Nederland wordt zaterdag een beetje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag. Ook in Drenthe kun je natuurlijk de straat op om zwerfafval te rapen. In Hollandscheveld wordt dat bijvoorbeeld georganiseerd gedaan, tussen 8.30 en 9.00 uur verzamelen de opruimers zich bij dorpshuis 't Anker.

Van wie bin ie der ene?

De bibliotheek in Hoogeveen staat zaterdag in het teken van familiegeschiedenis. Genealogiedeskundigen Jan en Anneke Pol verzorgen in de Bibliotheek Hoogeveen een informatiemiddag. Ze helpen de bezoeker bij de zoektocht naar zijn of haar stamboom, afkomst en familiegegevens. Wie zaterdag niet kan, kan op 15 april of 20 mei in de herkansing.

Pop-up-kunst

In Aalden popt dit weekend een tijdelijke galerie met amateurkunst op aan de Aelderstraat. De werken van de schildersgroepen van SAM zijn ook te koop. Er is zowel realistische, abstracte en figuratieve kunst. Bedoeling is dat de pop-up-galerie in het lege pand naast de Coop iedere zaterdag geopend is tussen 10.00 en 16.00 uur.
Pop-up-galerij, Aalden
In Aalden start dit weekend een pop-up-galerij © SAM Drenthe

Kledingmarkt Marsdijk

Tussen 11.00 een 14.00 uur kun je zaterdag op zoek naar een nieuwe outfit op de Kledingmarkt Marsdijk in Pand17 in Assen. Zowel voor volwassenen als kinderen, mannen en vrouwen en van een s'je tot xxl, voor iedereen zijn er tweedehandskleren te vinden. En uiteraard accessoires.

Van kroeg naar kroeg

Een avondje barhangen kan natuurlijk altijd in het weekend, in Ruinen en Ruinerwold wordt er zaterdag flink op los gestapt. Tijdens de Kroeg tot Kroegloop is er een route van 9,4 kilometer uitgezet van café Hees naar café De Kastelein. Het startgeld gaat naar de Fleur Bloemen Stichting, die zet zich in tegen pestgedrag onder kinderen en jongeren. Vanaf 16.00 uur kan er gestart worden in Ruinen.

Prikkelarme bioscoop

Mensen die snel overprikkeld raken en wel van films houden kunnen zaterdag naar de bioscoop in Assen. In de Nieuwe Kolk wordt de film A man called Otto getoond, waarbij er maatregelen zijn genomen om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Zo is er een tijdstip gekozen (10.00 uur) waarop geen andere films draaien, is er geen achtergrondmuziek in de foyer en is er voldoende afstand tussen bezoekers in de zaal.

Wandelen

Er wordt heel wat afgewandeld in Drenthe, dit weekend zijn er verschillende wandelevenementen. Zo houdt Wijkvereniging De Weide in Hoogeveen de Weidebliktocht. Voor 6 euro kun je zaterdagochtend bij wijkgebouw De Weideblik starten aan een tocht van 5, 10, 15, 20 of 30 kilometer. De eerste wandelaars gaan om 8.00 uur op pad.
Voor wie de 30 kilometer nog niet genoeg is, dit weekend wordt de nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad geïntroduceerd. "42 km wandelen door historische erfgoed en ongerepte natuur", luidt de aankondiging. Het pad verbindt de Unesco Werelderfgoed-gebieden van Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar. Meer informatie op de website van museum De Proefkolonie.
Ook op het Holtingerveld wordt er gewandeld dit weekend. Zaterdag is de Holtingerveld-Wandeltocht, die start vanaf de Johannes Postweg 5 in Darp. Het zijn wandeltochten voor de geoefende wandelaar, want er wordt 60, 40 of 25 kilometer afgelegd. De organisatie is in handen van wsv Friese Lange Afstand Lopers, meer informatie is op hun website te vinden
Roel Reijntjes
Zondag is er een lezing over schrijver Roel Reijntjes © Huus van de Taol

Roel-Reijntjes-lezing

Het werk en leven van Roel Reijntjes staan zondagmiddag centraal in restaurant Luning aan de Brink in Ruinen. Om 14.00 uur begint het programma met voordrachten en een kleine rondleiding door het dorp. Reijntjes (1923-2003) woonde in Beilen, maar volgens het Huus van de Taol gingen zijn mooiste gedichten over Ruinen. Literatuurkenner Henk Nijkeuter, schrijver en muzikant Erik Harteveld en streektaolambassadeur Ans Klok vertelt over het leven en werk van Roel Reijntjes. Een kaartje (7,50 euro) kun je vooraf reserveren.

Workshop songwriting

Met het Drèents Liedtiesfestival in aantocht (18 mei) kun je je zondag laten bijspijkeren door songwriter Jan Tekstra. Stichting REUR heeft de schrijver van Marco Borsato-hits 'Je hoeft niet naar huis vannacht' en 'Vrij zijn' naar Borger gehaald voor een workshop. Aanmelden kan online.

Lente Fair Eelde

In de bloemenveiling in Eelde staan zondag tal van standhouders hun waar aan de man te brengen. In de 10.000 vierkante meter grote hal kun je van 10.00 tot 17.00 rondstruinen langs de stands met woonaccessoires, streekproducten en tuinartikelen. Een toegangskaartje kost 6 euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Byzantijnskoor Drenthe
Byzantijnskoor Drenthe © Byzantijnskoor Drenthe

Optredens en concerten

  • Queen Must Go On. De Queen-coverband bekend van tv-programma 'The Tribute, Battle of the Bands' treedt zaterdag op in De Pompstee in Roden. Aanvang 21.00 uur.
  • Moderato Cantabile. Het Groningse kamerkoor geeft een concert in dorpskerk in Peize. Een 'ontroerend en verrassend a capella programma'. Aanvang 15.00 uur, ticket 12 euro.
  • Harold Kooij Kwartet. Het ensemble wil een breed publiek bereiken en verzorgt zondag een concertprogramma in de Stefanuskerk in Beilen. "Waarbij spreekstalmeester Adriaan Stoet het geheel smakelijk presenteert." Inloop vanaf 14.30 uur, kaartje 17,50 euro.
  • Byzantijnskoor Drenthe. Een regionaal koor met leden uit heel Drenthe verzorgt zondagmiddag in de dorpskerk in Gieten een optreden. Byzantijnse gezangen, Kozakkenliederen en Oost-Europese volksmuziek komt voorbij. Aanvang 15.00 uur, prijs aan de deur 15 euro (voorverkoop 12 euro).
  • Krokusconcert. Popkoor 2000, mannenkoor De Geuzingers, het koor Vrouwen van Nu, mannenkoor Ruunder Basalt en muziekensemble Runiek treden zondagmiddag op in de Mariakerk in Ruinen. Aanvang: 14.30 uur, gratis entree.
  • Koor Puur Zang. Een spannende dag voor het Koor Puur Zang Drenthe, ze treden voor het eerst op. Samen met Koor Puur Zang Amsterdam wordt er gezongen in de Pancratiuskerk in Diever. Delen uit de Saint Nicolas Cantate van Benjamin Britten en werken Elgar en Purcell zijn te horen. Aanvang: 15.00 uur, kaartje aan de deur 15 euro (voorverkoop 12,50 euro).
  • Hollandse hits. In de Tamboer in Hoogeveen zijn zaterdag de grootste Nederlandse hits uit de afgelopen 75 jaar te horen. De 100% Hollandse Hits liveband speelt nummers van onder andere André Hazes, Stef Bos, Golden Earring en Danny Vera. Aanvang 20.00 uur, tickets v.a. 29,50 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl