Tweehonderd deelnemers gaan zombie-uitbraak in oude school in Meppel te lijf

Zombies
Grimeurs van de Walking Dead veranderen de acteurs in zombies © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het coronavirus is nog maar net voorbij, of in Meppel is een volgend virus alweer uitgebroken. Een zombievirus. Een groep van zo'n 200 mensen uit heel het land probeert te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Een vaccin is er al, maar de dokter die het recept in handen heeft, wil dat niet vrijgeven.
"In your head, in your head. Zombie, zombie, zombie ie ie." Het refrein van The Cranberries wordt hard meegezongen in een donkere hal in een oude school in Meppel. Zombies maken zich op voor een avond horror.
Het is een desolate omgeving. De zombies bevinden zich op een voormalig schoolterrein. Al jaren wordt er geen les meer gegeven in het gebouw. Ramen zijn kapot. Onkruid groeit door de stenen omhoog. Het is er verloederd, donker. Pikdonker als de zon is gaan liggen.
De ideale plek om een horrorspel te houden. Voor het laatst. De school uit 1966 krijgt een nieuwe invulling. Er komen appartementen in het provinciale monument, dat oorspronkelijk een lagere technische school was en waar tot 2014 werd lesgegeven door de middelbare school Stad & Esch. Sindsdien staat het leeg.
Zombies
In Meppel wordt een horrorzombiespel gespeeld © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Daar weet Warrior Events wel raad mee. Dat heeft er al meerdere evenementen gehouden. Dit weekend dus voor het laatst. Twee keer wordt het zombiespel gehouden. Een horrorspel. Drie uur lang duurt het, in de avonduren. In het donker. Tot maximaal 200 deelnemers kunnen meedoen.
Die deelnemers komen overal vandaan. Uit de Randstad, Limburg en ook uit België en Duitsland. De 200 deelnemers kennen elkaar allemaal niet. Er wordt individueel ingeschreven, met vriendengroepen of als bedrijfsuitje. Een avond griezelen.

Medicijnen bemachtigen

Alita Smit, creatief directeur bij Warrior Events, legt uit: "Ze bevinden zich in een community. Daar is een zombie-uitbraak gaande. Een welvarende dokter heeft een vaccin daarvoor ontwikkeld, maar dat wil hij niet weggeven. Daar hij heeft zo zijn redenen voor. Hij wil het voor zichzelf houden om de machtigste man van de wereld te worden. Het is aan de spelers om dat vaccin te bemachtigen."
Zombies
Zo'n 40 acteurs spelen als zombies en personages in het spel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"De deelnemers moeten zien te overleven. De zombies proberen levens van je af te pakken. De spelers mogen zelf hun eigen keuzes maken. Nemen ze een hal naar links of naar rechts. Welke wapens ze willen oppakken, wie ze gaan redden."
"We delen de spelers in vier groepen op, in vier leefgroepen: medisch, militair, voedsel en educatie. Voor het spel start, krijg je wat vragen. Aan de hand daarvan word je ingedeeld. Iemand die snel zegt boos te worden, delen we bijvoorbeeld in bij de militaire groep. Twee groepen zijn voor de dokter en twee groepen zijn tegen. Zo heb je ook een tweestrijd."
Zombies
De dokter (rechts) heeft het medicijn in handen om het zombievirus tegen te gaan © RTV Drenthe / Stefan Klomp
"Tijdens het spel zijn er allerlei missies te doen. Zo kunnen ze een stel in de community helpen met hun relatieprobleem. Het zijn soms even luchtige elementen in het verhaallijn. Er zijn ook missies waarin je iemand moet verraden of spullen moet jatten. Met al die opdrachten kan je weer wat verdienen, zoals sleutels voor nieuwe kamers."
"Op het einde moeten de deelnemers kiezen. Laten ze de dokter leven, of vermoorden ze hem. Om het vaccin te maken, offert de dokter mensen uit zijn eigen community op. Zonder gruwelijkheden kan hij het medicijn niet maken. Maar hij is de enige die het kan maken. Laat je hem dus leven zodat hij meer vaccins kan maken en de zombies kan stoppen, of vermoord je hem. En dan is het maar zien hoe je de zombies in toom houdt."

Vrijdag- en zaterdag spelers

De zombies en personages worden gespeeld door zo'n 40 à 50 professionele acteurs. Zij komen, net als de deelnemers, overal vandaan. Ze zijn bijvoorbeeld afkomstig van een acteursopleiding, maar er zijn ook vrijwilligers uit Meppel zelf die meedoen. "Een politieagent of verpleegkundige die heel graag voor zombie willen spelen." Een grote groep zijn in ieder geval improvisatieacteurs, aangezien er veel improvisatie bij komt kijken. De deelnemers zijn immers vrij in hun keuzes.
Ze ziet verschil in de deelnemers. Het spel wordt op vrijdag en zaterdag gespeeld. "De vrijdagspelers zijn vaak slimmer. Die spelen stiller, omdat hen is verteld dat zombies op geluid afkomen. Zaterdag zijn echte horrorliefhebbers die komen. Dan is er veel meer geschreeuw. En ze hebben veel meer moeite met de missies. Dat horen we van veel acteurs terug."

Actief in het noorden

Warrior Events zit heeft ook spellocaties in andere locaties in het noorden van Nederland. Toch merkt Smit dat een verschil met de spellen elders en het zombiespel in Meppel. "We zien dat in Groningen vooral veel mensen uit Groningen zelf meedoen, hier komen ze echt overal vandaan. Meppel is toch een heel gunstige ligging." Ze verwacht dan ook niet dat The Break Out, zoals dit horrorzombiespel heet, het laatste evenement is in Meppel. "We hopen snel terug te komen op een andere locatie met een nieuw spel."
Zombies
In een verlate school in Meppel is een zombie-uitbraak gaande © RTV Drenthe / Stefan Klomp

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.