Succesvolle vaccins tegen vogelgriep worden getest op pluimveebedrijven

kippen
Kippen op een pluimveebedrijf © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman
Twee vaccins blijken succesvol in het beschermen van kippen tegen vogelgriep. Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laat zien dat twee 'vectorvaccins' het aantal besmettingen "significant verminderen".
De vaccins beschermen, in een labsituatie, de kippen tegen vogelgriep en gaan verspreiding van het virus tegen. Deze zomer wordt op een of twee pluimveebedrijven geëxperimenteerd met de vaccins, meldt landbouwminister Piet Adema. De vaccins werken voor zover bekend alleen voor kippen en kalkoenen.

Proef duurt meer dan een jaar

Adema benadrukt dat een gecontroleerde proef anders is dan een veldproef, waarbij het vaccin in de praktijk wordt toegepast. De proef die deze zomer start, zal "meer dan een jaar duren, onder andere om een beeld te krijgen hoelang de kippen na vaccinatie nog immuun zijn".
Voor het einde van het jaar hoopt de minister de eerste resultaten over de effectiviteit te krijgen. "Gegevens over de duur van de immuniteit komen in 2024 en 2025 beschikbaar."

In totaal vier vaccins onderzocht

De universiteit van Wageningen onderzocht in totaal vier mogelijke vaccins. Elk vaccin werd aan tien kippen gegeven. Daarna werden vijf kippen bewust besmet met vogelgriep, de andere vijf kippen werden niet geïnfecteerd. Ze werden daarna bij elkaar in een stal geplaatst.
Bij twee vaccins werden de besmette kippen niet ziek en droegen ze het virus ook niet over aan de niet-besmette kippen. Het gaat om zogeheten HVT-H5-vaccins. Die zijn ontwikkeld door het Franse Ceva Santé Animale, dat ook een vestiging in Naaldwijk heeft, en het Duitse Boehringer Ingelheim Animal Health.

Nog niet geregistreerd

De geteste vaccins zijn nog niet geregistreerd in de Europese Unie en kunnen dus nog niet worden gebruikt in de landbouw. Wageningen spreekt wel van "een belangrijke eerste stap op weg naar vaccinatie tegen het vogelgriepvirus in de pluimveehouderij". Verdere tests moeten duidelijk maken of de vaccins in de praktijk ook werken, hoe lang ze beschermen en of de kippen later misschien een boosterprik nodig hebben.
De twee andere vaccins, die minder goed lijken te werken, zijn gemaakt door het Bulgaarse Huvepharma en het Amerikaanse MSD.
De NOS sprak met Nancy Beerens van Wageningen University & Research over de vaccins:
Vaccins tegen vogelgriep worden getest op pluimveebedrijven

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.