Muziekcentrum Westerveld zet er een punt achter

Eigenaar Michiel Gerringa van Muziekcentrum Westerveld stopt ermee. De lessen stoppen begin augustus volgend jaar en het pand wordt te koop gezet.
"De opbrengsten staan niet in verhouding tot de uren die ik erin moet steken", zo zegt Gerringa. En dus moet er wat gebeuren. 

Bij Muziekcentrum Westerveld hebben zo'n 150 leerlingen muziekles. Het bestaat inmiddels bijna dertien jaar. Nog niet zo lang geleden kondigde het centrum aan om er DJ-lessen te gaan geven. In augustus werd nog een pianodocent gezocht.

In de gemeenteraad van Westerveld is vanavond aandacht gevraagd voor het verdwijnen van het muziekcentrum. Want, zo zegt Alfred Schoenmaker van DSSW/SW, "er verdwijnt een belangrijke voorziening. Kan de gemeente een rol spelen om het muziekcentrum voor de gemeente te behouden?"

Volgens wethouder Henk Doeven is het nog maar de vraag of de gemeente iets zou kunnen doen. Zeker ook omdat het om een particulier initiatief gaat. Hij wil wel met eigenaar Gerringa in gesprek.

Oneerlijke concurrentie
Gerringa is niet zomaar van plan om zijn besluit terug te draaien. "Het is een weloverwogen besluit. Ik kan het centrum wel draaiende houden, maar de uren die ik er in moet steken staan lang niet in verhouding tot de opbrengsten. En na 12,5 jaar vind ik het dan tijd om me af te vragen of ik op dezelfde werkwijze weer een periode door kan en wil."

In Westerveld is ook een andere organisatie actief met muzieklessen. Dat is Scala uit Meppel. Zij werken met overheidssubsidie. Het Muziekcentrum krijgt deze subsidie niet. Gerringa is naar eigen zeggen al tien jaar bezig om zijn punt bij de gemeente te maken. "Het is jammer dat het pas wordt opgepakt nu ik definitief heb besloten om te stoppen. Alleen bij een structurele oplossing wil ik nadenken over doorgaan."

Petitie
Inmiddels heeft een leerling een petitie gestart om het centrum voor Westerveld te behouden. Sandy Alblas vindt het zonde als de deuren definitief sluiten. "Zonde! Want dit centrum, dat uitgerust is met de modernste audiovisuele middelen, heeft maatschappelijke waarde! Door het bieden van steengoede muzieklessen, onderdak aan muziekgroepen en talentontwikkeling."

Inmiddels hebben meer dan honderd mensen de petitie getekend. "Het verdient het om open te blijven met financiële steun van de gemeente. Onderneem actie!"
Deel dit artikel: