Minister Van der Wal blijft bij deadline juli stikstofplannen provincies

20230116 Christianne van der Wal stikstofminister
'Stikstofminister' Christianne van der Wal tijdens een rondleiding in Koekange © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Provincies moeten nog steeds voor 1 juli hun stikstofplannen af hebben, ook na de verkiezingszege van de op dit punt zeer kritische BoerBurgerBeweging (BBB), zegt verantwoordelijk minister Christianne van der Wal. Die plannen zullen niet "in beton gegoten" zijn en kunnen daarna nog worden aangepast.
De minister wil niet vooruitlopen op hoe mogelijke provinciale colleges met BBB haar stikstofplannen kunnen blokkeren. De verkiezingen veranderen volgens haar niets aan de "wettelijke taak" voor provincies om voor de genoemde datum met stikstofplannen te komen.
"Dat zijn echt de eerste onderbouwingen op wat voor manier dan doelen gehaald zouden moeten worden", zegt Van der Wal, die zo ook ruimte laat om niet met al te gedetailleerde plannen te komen.

BBB wil deadline van tafel

Een speerpunt van BBB-leider Caroline van der Plas is haar stevige kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet. De partij wil dat de deadline om de stikstofuitstoot per 2030 te halveren van tafel gaat en dat boeren niet gedwongen uitgekocht worden.
Gezien de BBB in alle provincies de grootste partij is na de verkiezingen van woensdag, is de kans groot dat de partij onderdeel wordt van provinciebesturen. Dat kan ertoe leiden dat de stikstofplannen van het kabinet worden tegengewerkt, omdat provincies een belangrijke rol hebben bij de uitvoering hiervan.
In Drenthe werd BBB woensdag de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen met zeventien zetels. Een op de drie Drentse stembusgangers heeft op de nieuwkomer in het politieke landschap gestemd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl