'Strijd om supermarkten zal woningbouw op PBH-terrrein Zuidlaren niet frustreren'

De supermarkten uit het centrumplan Zuidlaren wegknippen, dat is vanavond niet gelukt in de raad. Maar als er procedures komen tegen een supermarkt voorop het PBH-terrein, dan zit dat de zeer gewenste woningbouw op het achterterrein niet dwars. Want er komt wel een knip in het bestemmingsplan voor het gebied.
Wonen wordt apart geregeld op het achterterrein. En of er uiteindelijk één supermarkt op het PBH-terrein komt, twee, of misschien geen enkele, daar kunnen ze over doorstoeien zolang ze willen. Dat heeft voor het wonen geen gevolgen. Dat heeft wethouder René Kraaijenbrink van de gemeente Tynaarlo vanavond toegezegd.

Gas erop
Als de raad over twee weken definitief besluit over de ontwikkelrichting van het centrumplan, dan kan het gas erop met de woningbouwplannen daar, beloofde Kraaijenbrink. "We kunnen uiteindelijk het gebied opknippen in twee bestemmingsplannen, dus hoe het ook verdergaat met de discussie over de supermarkten, dat houdt de woningbouw niet tegen", zegt hij. 

VVD, Gemeentebelangen en PvdA willen de supermarkten het liefst helemaal uit het centrumplan knippen. Daarover zou dan opnieuw inspraak moeten komen en overleg met belanghebbende partijen als ondernemers. Volgens de fracties is de weerstand te groot tegen drie supermarkten in het dorp, waarvan eentje op het vroegere PBH-terrein.

Niet jaren wachten
De partijen zijn bang voor een slepende strijd, die de bouw van woningen op het 24 hectare grote terrein enorm zal vertragen. " En dat is het laatste wat we willen, want Zuidlaren zit al jaren te wachten op woningbouw", aldus de partijen. Al meer dan tien jaar worstelt de gemeente Tynaarlo met het centrum van Zuidlaren, en zitten de twee huidige supermarkten langs de Stationsweg, Albert Heijn en Jumbo, al jaren te springen om nieuwbouw of uitbreiding. Telkens is er gedoe, welk plan er ook wordt gemaakt.

Na een langdurig participatietraject hebben B en W nu het zoveelste plan voorgelegd, met ruimte voor drie supermarkten in het dorp. Twee grote full service supers, wat Albert Heijn en Jumbo zullen worden, en een discounter van buitenaf, wat de Aldi uit Annen zal zijn. De Aldi zou dan naar de Stationsweg moeten, waar nu nog de AH tot komende zaterdag zit. Die vertrekt namelijk voor vier jaar naar een tijdelijke veel grotere winkel op het PBH-terrein en hoopt daar uiteindelijk 'voor eeuwig' te kunnen blijven.

Doodsteek winkels
Maar van allerlei kanten komt er kritiek op het supermarktplan van het college. Zo wil Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ) op het terrein van de vroegere Prins Bernhardhoeve beslist geen permanente full service supermarkt. Ondernemers zijn bang dat een supermarkt aan de noordkant van de Brink, de doodsteek zal zijn voor de speciaalzaken langs het winkellint van de Stationsweg.

Ook gelooft de VOZ er niet in dat in de oude AH-winkel aan de Stationsweg een discounter komt, bedoeld als publiekstrekker voor de rest van de winkels daar. Zo vindt de Aldi die vanuit Annen naar Zuidlaren wil verhuizen, de plek daar veel te klein. En fors uibreiden mag daar volgens het college niet. Daarom heeft de Aldi ook al een bod gedaan op grond op het PBH-terrein.

Buurtwinkels weg
Ook de Coop ligt dwars. Die heeft twee buurtwinkels buiten het centrumgebied en is bang, dat met meer en grotere supermarkten hun wijkwinkels de nek omgedraaid worden. Volgens de ondernemersvereniging VOZ moet de Albert Heijn straks na vier jaar gewoon terug naar de Stationsweg en daar uitbreiden. "Onderzoek geeft aan dat een supermarkt aan weerszijden van het winkellint het beste is voor een combinatiebezoek aan de speciaalzaken, en dat de beste waarborg is voor onze winkels."

Op het PBH-terrein wil de VOZ alleen woningen en een gezondheidscentrum. Enkele huisartsenpraktijken en apotheken hebben de handen ineen geslagen en zoeken een plek voor een gezondheidscentrum.

Over twee weken beslist de raad definitief. Dan komt er ook een half miljoen op tafel voor de verdere planuitwerking van het centrumplan Zuidlaren.