Astrid Nienhuis, burgemeester in Heemstede, verkenner in Drenthe

Astrid Nienhuis als burgemeester in Heemstede
Astrid Nienhuis als burgemeester in Heemstede © ANP
Astrid Nienhuis (VVD) wordt de verkenner voor het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten in Drenthe. Nienhuis is burgemeester in het Noord-Hollandse Heemstede.
Volgens Gert Jan Schuinder van de BBB is er gekozen voor Nienhuis omdat ze als burgemeester boven de partijen staat. "Ook heeft ze bestuurlijke ervaring", laat Schuinder weten in het RTV Drenthe-programma Cassata. "Ze heeft al meerdere formatieprocessen gedaan en is daarnaast officier van justitie geweest."

'Hoe nu verder?'

De voordracht van de verkenner is vanochtend aangenomen tijdens een koffiemoment in het Van der Valk-hotel in Assen. "We hadden iedereen uitgenodigd om het badwater te polsen", zegt Schuinder. "Hoe staat iedereen erin? We hebben iedereen de ruimte gegeven om te kijken hoe nu verder."
De BBB heeft het voortouw gekregen om de verkenning in te gaan na de verkiezingsoverwinning van afgelopen woensdag. In Drenthe kreeg de BBB 33,5 procent van de stemmen, wat goed is voor 17 van de 43 zetels in de Provinciale Staten.
De verkennende gesprekken beginnen op zaterdag 25 maart. Niet alle partijen willen direct aanschuiven, maar wachten op het duidingsdebat. Dat debat is het eerste debat van de nieuwe Provinciale Staten, op woensdag 29 maart. "Er is geen tijd te verliezen", aldus Schuinder.

'Drie gedeputeerden voor BBB is onbalans'

Schuinder wil nog niet te ver ingaan op hoe het college van Gedeputeerde Staten eruit komt te zien. Wel laat hij doorschemeren dat wanneer er drie van de vijf gedeputeerden in Drenthe van BBB zijn, hij dat ziet als 'onbalans'. Op de vraag of het voor de BBB dan twee moeten worden reageert hij met: "Dat is een reële kans."
Vormen deze partijen straks het nieuwe college?
Vormen deze partijen straks het nieuwe college? © Margriet Benak/RTV Drenthe
Welke partijen uiteindelijk in het college moeten komen is voor Schuinder nog niet duidelijk. Tijdens de radio-uitzending van Cassata zat hij met VVD'er Willemien Meeuwissen, PvdA'er Yvonne Turenhout en CDA'er Henk Jumelet. Die formatie kan voor Schuinder een optie zijn, omdat de sociale agenda van de PvdA wel in de buurt komt bij de sociale agenda van BBB.
Een struikelblok kan het jaartal in de stikstofwet zijn. Die staat nu nog op 2035, maar gaat mogelijk naar 2030. "Wij laten 2030 niet vallen, maar we moeten bij de tussenevaluatie telkens kijken of het lukt", aldus Turenhout.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.