Drenthe krijgt twintig waterstofbussen

Noord-Nederland krijgt definitief twintig waterstofbussen. Die gaan rijden in de provincies Drenthe en Groningen
De provincie Zuid-Holland krijgt ook twintig van zulke bussen. Alle waterstofbussen moeten uiterlijk ergens in 2021 gaan rijden. De eerste bussen voor Drenthe en Groningen zijn al besteld en worden volgend jaar ingezet.

Mogelijk krijgt de regio Emmen ook nog tien waterstofbussen. Daar wordt volgens de provincie Drenthe de komende maanden een besluit over genomen. Het Rijk heeft al wel een bijdrage voor die bussen gedaan. 

Elektrische bussen
Eerder dit jaar werd bekend dat busmaatschappij Qbuzz ook 164 elektrische bussen heeft gekocht, die in Drenthe en Groningen worden ingezet. Toen werd ook bekend dat er waterstofbussen zouden komen.

De elektrische bussen zijn vooral geschikt voor kleinere afstanden. Waterstofbussen kunnen op één tank meer dan vierhonderd kilometer afleggen.

Tankstations
Momenteel zijn er in Nederland nog maar acht waterstoftankstations. Dat zijn er te weinig. "Maar dat is natuurlijk een kip-eiverhaal", zegt minister Stientje van Veldhoven. "Deze bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft."

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het de bedoeling dat vanaf 2030 alle bussen emissievrij rijden.