Benefietconcert Syrische vrouwengroep Emmen voor aardbevingsslachtoffers: 'We willen hoop geven'

Benefietconcert voor aardbevingsslachtoffers van Syrische vrouwengroep Emmen
Benefietconcert voor aardbevingsslachtoffers van Syrische vrouwengroep Emmen © RTV Drenthe
Met een benefietconcert in Loods 13 in Emmen zamelde de Syrische vrouwengroep Emmen vandaag geld in voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Veel van de vrouwen hebben familie en vrienden in het getroffen gebied.
"Ik heb een zus en een broer daar wonen", vertelt Nour Saadi, voorzitter van de Syrische vrouwengroep. "Het gaat slecht met ze. Niemand is zeker van zijn leven nu. Iedere dag kan er iets gebeuren en eerste levensbehoeften zijn niet beschikbaar." Samen met de andere vrouwen zorgde Saadi voor een 'Music, Meet & Eat-middag' in Loods 13 in Emmen. Ze regelden optredens van Syrische en Nederlandse artiesten. Er werden Syrische lekkernijen en zelfgemaakte tassen en kleding verkocht.

Doosje paracetamol

Jude Bshara, dochter van Nour Saadi, haalt veel hoop uit het organiseren van het benefietconcert. Hoewel ze nog niet zo lang dwarsfluitles krijgt, stond ze op het podium om te spelen. "Elke euro telt. We halen misschien geen grote bedragen op, maar met een euro kun je een doosje paracetamol kopen waar je mensen mee kan helpen." Via de familie-appgroep kwam het nieuws van de aardbeving bij haar binnen. "Ik werd wakker en zag de foto's en ik was helemaal in de war. Mijn tante stuurde voicememo's waarin ze zei dat er een kans was dat ze dood zou gaan. Heel eng."
Benefietconcert voor aardbevingsslachtoffers Syrische vrouwengroep Emmen
Jude Bshara © RTV Drenthe / Marjorie Noë
De familie van Saadi en Bshara heeft de ramp overleefd, maar veilig zijn ze niet. "Ze zwerven van plek naar plek", vertelt Bshara. "Sommige nachten brengen ze door op straat. Het maakt mij verdrietig en boos dat dit soort dingen gebeuren. Er was al veel kapot door de oorlog. Om wat er nog overgebleven was ook kapot te zien, is pijnlijk."
Het geld dat wordt opgehaald met het concert gaat naar mensen die lokaal actief zijn in de hulpverlening. "Onze contactpersonen kunnen het goed verdelen", vertelt Saadi. "Ze weten precies wat er nodig is." De vrouwengroep is van plan meer inzamelingsacties te organiseren.
Benefietconcert in Emmen voor aardbevingsslachtoffers in Syrië

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl