'Veel mensen weten niet eens waar Moldavië ligt'

Moldavië is het armste land van Europa (Rechten: Kom over en help)
Moldavië is het armste land van Europa (Rechten: Kom over en help)
Vele tientallen Moldaviërs hebben de afgelopen tijd geprobeerd om zich in Nederland te vestigen. Deze week werd voor de derde keer in korte tijd bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel een bus met mensen uit dat land onderschept. De Marechaussee ontdekte bij het laatste geval 65 Moldaviërs zonder geldige reisdocumenten in een grote bus.
De vraag is waarom ze naar Nederland komen, want volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maken de Moldaviërs hier geen kans op asiel. Volgens hulporganisatie
Kom over en help
heeft het inderdaad geen zin. Je kan de Moldaviërs beter in hun eigen land helpen, zo is de gedachte.
"Je zou veel meer willen kijken naar hoe je in Moldavië iets kan opzetten", zegt Corine de Jong van de christelijke hulporganisatie. "Maar praktisch is dat heel lastig." Volgens haar zijn er in het land genoeg mensen met ondernemersgeest, maar is startkapitaal een groot probleem. "De luxepositie van Nederland kun je daar niet overzetten."
Tekst gaat verder onder de foto

'Een middenklasse is er niet'

We weten in West-Europa ook maar weinig van Moldavië, denkt De Jong. Volgens haar is Moldavië het armste land van Europa. "Maar mensen weten vaak niet eens waar het land precies ligt", vertelt ze. "Je ziet daar een kloof tussen arm en rijk. In het centrum heb je bijvoorbeeld prachtige winkels en de duurste auto's, maar aan de andere kant heb je veel arme mensen. Een middenklasse is er niet."
Moldavië

Moldavië is één van de armste landen van Europa. De Moldavische economie draait voor het grootste deel om landbouw. De economie in de voormalige Sovjet-staat groeit, maar toch kent Moldavië nog veel problemen. Corruptie, politieke spanningen en bureaucratie zijn daar voorbeelden van.

Bron:
Bovendien is er weinig werkgelegenheid. Het gevolg is dat sommige Moldaviërs hun geluk beproeven in andere landen, ook omdat ze daar meer kunnen verdienen. Dat doen ze vooral in omliggende landen, maar De Jong hoort ook verhalen van Moldaviërs die naar Duitsland trekken. En nu dus blijkbaar ook naar Nederland.
Volgens De Jong van Kom over en help raken gemeenschappen ontwricht, doordat veel ouders tijdelijk of definitief in het buitenland werk zoeken. De ouderen en de kinderen blijven dan achter. "Dorpen raken leeg", zegt ze.
Tekst gaat verder onder de foto

Moldavië kent veel armoede (foto: Kom over en help)

Hout voor de kachel of boodschappen?

Corine de Jong is zelf ook meerdere keren in Moldavië geweest en heeft daar met eigen ogen gezien hoe schrijnend de situatie voor sommigen is. "Mensen leven er van een heel klein pensioen of krijgen een uitkering. Ze hebben zomerwerk, maar werken in de winter niet. Dus mensen moeten van heel weinig geld leven."
Dat stelt veel arme Moldaviërs volgens haar vaak voor de keuze: koop ik hout voor mijn kachel of koop ik boodschappen? Geld voor beide is niet. "En in de winter is het steenkoud. Bovendien zien de huizen er uit als bouwvallen."
De Moldaviërs willen volgens De Jong wel geholpen worden, maar niet zozeer met spullen. "Bij Kom over en help begonnen we ooit met het smokkelen van bijbels, toen het IJzeren Gordijn er nog was. In de jaren daarna werd het meer materiële hulp. Nu krijgen we meer de vraag om, in plaats van bijvoorbeeld kleding te sturen, ze te helpen om zelfvoorzienend te worden."

'Een tweede thuis'

De hulporganisatie ondersteunt onder meer dagopvangcentra, die voor kinderen als een soort tweede thuis fungeren. "Daar krijgen kinderen na schooltijd een warme maaltijd en worden ze geholpen met huiswerk. Ook leren ze er normen en waarden. We vragen ze ook steeds wat ze later willen worden, om ze zo hun doel voor ogen te laten houden."
Een ander project dat Kom over en help steunt, is een opvangcentrum voor kinderen met een beperking. In Moldavië rust daar volgens De Jong nog vaak een taboe op. "We geven ze ondersteuning, door bijvoorbeeld training te geven over autisme."

Kom over en help ondersteunt onder meer een opvang voor kinderen met een beperking (foto: Kom over en help)

Meer hierover

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.