Einde tijdperk Dick Lukkien aanstaande bij FC Emmen: trainer keert terug naar FC Groningen

Dick Lukkien
'Dick Lukkien keert na dit seizoen terug naar FC Groningen' © ANP / Cor Lasker
VOETBAL - Dick Lukkien is bezig aan zijn laatste maanden als trainer van FC Emmen. De vijftigjarige oefenmeester maakt komende zomer de overstap naar FC Groningen.
Daarmee komt een einde aan een tijdperk van zeven jaar. Lukkien is in de eredivisie veruit de langstzittende oefenmeester. De Veendammer kwam in 2016 over van FC Groningen, waar hij van toenmalig directeur Hans Nijland niet de kans kreeg op het hoofdtrainerschap.
Hij leidde FC Emmen in zijn tweede seizoen naar een historische promotie. Na de degradatie in 2021 deed hij dat vorig jaar nog eens dunnetjes over door met de Drentse club de eerste titel te pakken sinds de intrede tot het betaalde voetbal (in 1985).
De titel was vorig seizoen niet de enige prijs die Lukkien pakte. Door zijn collega's werd hij ook gekozen tot 'Beste trainer van de Keuken Kampioen Divisie'. De Rinus Michels Award staat in huize Lukkien te pronken op de schoorsteenmantel.
Lukkien
Dick Lukkien toont de schaal na het kampioenschap vorig seizoen © ANP / Cor Lasker

Gudde baalt van lekken FC Emmen: 'Oncollegiaal en onprofessioneel'

"We hebben een akkoord", zei algemeen directeur Wouter Gudde voor de camera van ESPN. "We zijn nog een paar puntjes aan het uitwerken, maar het gaat goedkomen."
Gudde vertelde dat er vorig weekend een akkoord werd bereikt met Lukkien, die over een aflopend contract beschikt bij Emmen. Hij stapt in de zomer dus transfervrij over. "Ik heb Dennis van de Ree, de huidige trainer, daar netjes in meegenomen. Hij is dus van alles op de hoogte geweest", zei Gudde. "En we hebben ook Emmen ingelicht, omdat onze voorkeur was om het direct te communiceren."
"Emmen wilde dat niet. Daar sloeg de paniek toe, het moest perse over het weekend heen getild worden. Toen had ik al een donkerbruin vermoeden dat het precies tussen de wedstrijd van Emmen en die van Groningen gelekt zou gaan worden", vervolgde Gudde. "Ik ben teleurgesteld dat het nu is uitgelekt vanuit Emmen naar Voetbal International. Dat is onprofessioneel en onbetrouwbaar. Maar de voetbalwereld zit helaas zo in elkaar. Dat het nu naar buiten komt, kan ik niet los zien van het feit dat dit waarschijnlijk bewust is gebeurd."

FC Emmen ontkent lekken

FC Emmen zegt in een reactie het jammer te vinden dat de club ervan wordt beschuldigd bewust te hebben gelekt. "Het is jammer dat het ons wordt verweten, terwijl zoveel mensen in Groningen en Emmen dit al wisten. Dan heb je wel boter op je hoofd. We hadden het graag maandag op een normale manier willen doen. Hier hebben wij zeker geen belang bij. We zijn vooral bezig met lijfsbehoud", aldus technisch manager Mike Willems. Hij betreurt het vertrek van Lukkien. "Maar Groningen is zijn droomclub. Dat gunnen we hem ook."
FC Groningen en FC Emmen zijn met elkaar in een hevige (degradatie)strijd verwikkeld. FC Emmen verloor gisteravond met 0-2 van Sparta en staat vier punten boven FC Groningen op plek 15 (dat is net boven de streep), maar Groningen speelt om 12.15 uur nog tegen SC Heerenveen.

Terug op het vorige nest

Lukkien, geboren in Winschoten, is een oude bekende van FC Groningen. Hij begon zijn trainerscarrière als assistent-trainer zijn zijn jeugdliefde BV |Veendam, maar maakte in 2010 de overstap naar FC Groningen waar hij drie jaar trainer van het beloftenelftal was. Daarnaast werd hij in 2011 onder Pieter Huistra assistent-trainer van het eerste elftal. Die rol vervulde hij ook onder Robert Maaskant en Erwin van de Looi. Met laatstgenoemde won hij in 2015 de KNVB Beker.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.