Waarom staan er op de Tamboer in Hoogeveen van die cirkels?

Impressie van De Tamboer in 1995
Impressie van De Tamboer in 1995 © GGH ARCHITECTEN
Maak je een wandeling door Hoogeveen, dan heb je ze vast wel eens gezien, maar waarschijnlijk niet eerder over de betekenis nagedacht. Op de Zoek Het Uit!-redactie kwam de volgende vraag binnen: "Wat is de betekenis van die groene cirkels op theater de Tamboer in Hoogeveen?"
Met die vraag ging de Zoek Het Uit!-redactie aan de slag.
De groene cirkels staan sinds de verbouwing van de Tamboer in 1997 op het dak en de poort van het theater. Het theater stamt uit 1960 en GGH Architecten uit Amsterdam kreeg de opdracht van de gemeente Hoogeveen om de Tamboer te verbouwen. In 1995 was het ontwerp klaar en in 1997 werd de nieuwe Tamboer opgeleverd.

Verbinding

Om het publiek duidelijk te maken waar ze moesten zijn in het nieuwe theater werd Jan van Munster gevraagd om met lichtelementen de looplijnen te markeren, om zo een visuele verbinding te creëren tussen de oude Tamboer aan de Hoofdstraat en de nieuwe Tamboer. Dat zijn de lichtgevende cirkels geworden.
"De twee cirkels vormen een visuele verbinding tussen de oorspronkelijke Tamboer aan de Hoofdstraat en de latere uitbreiding met de grote zaal die een heel eind naar achteren staat", laat Eric Huijten van GGH Architecten desgevraagd weten. "Zo ervaart men dat dit allemaal bij de Tamboer hoort."
Destijds zat in de cirkels een groen neonlicht, dat oplichtte zodra het donker werd. Of ze het nog doen, weet Huijten niet.
De cirkels verlicht op De Tamboer
De cirkels verlicht op De Tamboer © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
"De beide cirkels en verticale lichtelementen zijn allemaal nog werkend", zegt theaterdirecteur Pieter-Bas Rebers. Alleen zitten de neonlampen er niet meer in. "De neon-elementen bleken in de loop der jaren niet goed tegen het Hollandse weer te kunnen en zijn vervangen door led."
Volgens Rebers geven de nieuwe lampen wel dezelfde uitstraling. "Voordeel is wel dat we bij speciale gelegenheid de groene kleur kunnen aanpassen in een andere kleur."
De Tamboer van binnen
De Tamboer van binnen © GGH ARCHITECTEN
Het zijn echter niet de enige cirkels die te zien zijn in en om de Tamboer. "Het thema van de cirkels komt ook terug in de cirkelvormige lichtelementen in de grote zaal. Hier versterken de lichtelementen de cirkelvormige ruimte begrensd door de balkonranden."
Bij de verbouwing in 1997 is er een zaal gecreëerd met toneelhuis, geschikt voor 820 theaterbezoekers. De oude zaal is verkleind en is nog geschikt voor 350 plekken. In de nieuwe zaal is gekozen voor het cirkelthema om de zichtlijnen kort te houden.

Zoek Het Uit!

Verbaas je je ook over iets in Drenthe? Of snap je van iets niet hoe het zit in onze provincie? Schroom dan niet en stuur een bericht naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul onderstaand formulier in:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl