Filmcrew zorglandgoed Mirre terug in Valthe met prijs uit Los Angeles

Team Mirre naar LA
Team Mirre wint filmprijs in Los Angeles en gaat naar Cannes © Giel Bruining
Na een lange reis kwamen 21 bewoners en begeleiders vanmiddag terug op zorglandgoed Mirre in Valthe. De kersverse winnaars van een filmprijs tijdens het Filmapalooza filmfestival in Los Angeles moeten nog even bijkomen van wat ze allemaal hebben beleefd de laatste paar dagen.
De filmmakers mochten naar de Verenigde Staten, nadat ze vorig jaar het 48Hour Filmproject in Arnhem hadden gewonnen met de film One More Night. Die film viel ook in Los Angeles weer in de prijzen. Het won de prijs voor 'Best Use Line' (zinsgebruik, red).

Buitenbeentje in de filmwereld

Het filmteam van Mirre, dat THNV-media heet, is een buitenbeentje binnen de filmwereld. Het team uit Valthe bestaat uit tieners die wonen op Zorglandgoed Mirre. Het zijn jongeren met psychische, emotionele en psychiatrische problemen. Jongeren die (bijna) alle vertrouwen in zichzelf, de zorg en anderen kwijt zijn.
Op Mirre maken de jongeren films als een van de therapieën. Voor de camera leren ze zichzelf te laten zien en hun gevoelens te uiten. Het geeft de jongeren veel zelfvertrouwen en verbetert het beeld wat ze van zichzelf hebben. Bovendien zorgt het voor plezier in het leven.

'Bizar'

"Het was bizar in Los Angeles", zegt Tobias, een van de filmmakers. "Alles was heel groot en overdreven. Het is heel bijzonder dat wij dat allemaal hebben mogen meemaken." Dankzij een inzamelingsactie kon de hele crew naar Los Angeles. "We hebben van allerlei mensen tips gekregen en workshops gevolgd van professionals die al rollen hebben gehad in grotere films. We mochten ook bij een eerste screening zijn van een nieuwe bioscoopfilm, waarbij de regisseur en de sterren ook aanwezig waren."

Filmfestival Cannes

Maar de koek is nog niet op. Het filmteam van Zorglandgoed Mirre had ook nog een andere film ingestuurd naar het festival in Los Angeles. Die film, Ghost Writer, eindigde bij de laatste acht van 78 ingezonden films en wordt in mei vertoond op het grote filmfestival van Cannes. "Daar komt de crème de la crème", zegt Anna, eveneens een van de filmmakers. "Alle beroemde mensen. En het is bijzonder dat wij dat ook kunnen meemaken als filmploegje. Hopelijk kunnen we daar mooie netwerken opbouwen en verder gaan in de filmwereld."
Filmers Zorglandgoed Mirre vallen in de prijzen bij festival in Los Angeles
Mirre
De filmcrew is terug in Valthe na het winnen van een prijs in Los Angeles © RTV Drenthe/Esmee Söllner

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.