Tonnen aan rijplaten gestolen bij zandwinning Beilen

Rijplaten gestolen bij zandwinning Beilen (Rechten: Google Streetview)
Rijplaten gestolen bij zandwinning Beilen (Rechten: Google Streetview)
Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag dertig rijplaten gestolen van een zandwinningslocatie bij Beilen. De platen wegen 900 kilo per stuk.
Vermoedelijk zijn de rijplaten in een vrachtwagen geladen. Dat gebeurde tussen woensdagavond 18.00 uur en donderdagochtend 06.00 uur.

'Heel vervelend'

De rijplaten worden gebruikt zodat zwaar verkeer over zand- of moddergrond kan rijden. De werknemers van het getroffen bedrijf Beugel keken raar op toen ze vanmorgen aankwamen op het werk. "We waren bezig met de voorbereidende werkzaamheden toen we erachter kwamen dat we 30 platen misten", vertelt bedrijfsleider Roelf Schuiling. "Het is heel vervelend, de hele planning moest opnieuw gedaan worden."
Volgens Schuiling is er groot materieel ingezet bij de diefstal. "Je moet wel een vrachtwagen met een kraan erop gebruiken. Op camerabeelden is echter niks te zien, het gaat om een heel groot terrein waar het is gebeurd."

Oud ijzer?

Wat kun je met die platen zonder dat het opvalt? "Wij denken dat ze bestemd zijn als oud ijzer.
In totaal betaal je 700 à 800 euro per plaat, dus in totaal heb je het over zo'n 22.000 tot 25.000 euro", zegt een balende Schuiling. Inmiddels zijn de platen vervangen. "Na een hele nare start konden we het werk weer hervatten."
De gestolen platen zijn van het merk Koko. Er is aangifte gedaan, de politie vraagt mensen die iets over de diefstal weten zich te melden.