Scala vraagt faillissement aan, lessen stoppen na deze week

Scala Hoogeveen
Nog een week en daarna houden de lessen op bij kunstencentrum Scala © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Scala vraagt het faillissement aan. Het kunstencentrum zit in financieel zwaar weer en kan daardoor de rekeningen niet meer betalen. Deze week worden de laatste lessen gegeven en daarna houdt de organisatie op te bestaan.
Vanochtend zijn alle medewerkers en docenten geïnformeerd over de situatie, laat bestuurslid Lies Rubingh weten. Later vandaag wordt er een brief verstuurd naar alle cursisten om het nieuws te delen. "Tot onze spijt hebben wij in overleg met onze bewindvoerder afgesproken om het faillissement aan te vragen. Scala kan helaas niet meer bestaan."

'Geen kans van slagen'

Vorige week werd al duidelijk dat het kunstencentrum vanaf april geen subsidie meer zou krijgen van de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en het Overijsselse Steenwijkerland. En dat geld was hard nodig om het huidige schooljaar af te maken.
Afgelopen vrijdag was er een gesprek tussen Scala en een aantal beleidsambtenaren van de gemeenten. Daarin moest duidelijk worden waarom de keuze werd gemaakt om geen subsidie meer te verstrekken.
Ook werd er door het bestuur van Scala nog een poging gedaan om te strijden voor een overgangsfinanciering. "Om alles zorgvuldig af te ronden en netjes te kunnen achterlaten", vervolgt Rubingh. "Maar uit het gesprek met de gemeenten werd duidelijk dat dit verzoek geen kans van slagen had."
Het bestuur verwacht dat de rechter het verzoek om faillissement goedkeurt. "We gaan er daarom vanuit dat deze week de laatste week is dat er lesgegeven kan worden via Scala. Vanaf 27 maart houdt het volledig op."
CultuurKLIK
Scala splitste zich begin vorig jaar op. Sindsdien is er een stichting die lessen organiseert op school. De stichting heet Cultuurklik. De organisatie krijgt subsidie en kan daarom de lessen wel blijven geven. Het andere deel is voor buitenschoolse lessen en heet Scala. Het bestuur ziet door financiële problemen daar geen toekomst meer in.

Al langer problemen

Het gaat al langere tijd niet goed met Scala. De buitenschoolse muziek-, theater, dans en cultuurlessen in Zuidwest-Drenthe staan al een tijdje op de tocht vanwege financiële tekorten. Dat komt gedeeltelijk door de terugloop in het aantal cursisten. Vorig seizoen waren dat er nog zo'n 2.000, nu zijn dat er 500 minder.
Het doel was om het huidige schooljaar af te maken en daarna volledig te stoppen. Vanuit de gemeenten kwam er nog een subsidie om de eerste drie maanden van het jaar door te komen.
Daarna zou er een evaluatie volgen om te kijken of verlenging van de subsidie tot de zomer mogelijk zou zijn. Maar de financiële positie verslechterde. Daardoor kan het kunstencentrum geen garantie geven dat het schooljaar alsnog afgemaakt kan worden. Een reden voor de vijf gemeenten om de subsidie niet te geven.

'Gigantische klap'

Volgens het bestuur werken zeventien mensen in loondienst en zijn 50 docenten verbonden aan Scala, vooral op zzp-basis. Zij moeten op zoek naar een andere baan. Het nieuws is hard aangekomen bij de docenten. "Een gigantische klap, echt voor alle medewerkers bij Scala", vertelt zangdocent Andrea Schuttevaer. "Iedereen is heel erg aangeslagen en vooral verbaasd. Ik kan het eigenlijk nog niet helemaal bevatten."
Schuttevaer werkt al zeven jaar op zzp-basis voor het kunstencentrum. Dat er vroegtijdig een einde komt aan het lesjaar doet haar pijn. "Vooral voor de leerlingen en de docenten natuurlijk. Het is doodzonde dat een instituut als Scala wegvalt."

Financiële consequenties

Maar ook voor haarzelf heeft het consequenties. "Zo'n vijftig procent van mijn werkzaamheden voer ik uit bij Scala. Dus ik raak een grote inkomstenbron kwijt. Hetzelfde geldt voor mijn collega's. Het is nog maar de vraag hoe we dat straks gaan opvangen. Ik hoop dat de politiek met ons mee wil denken om te zoeken naar oplossing."
De colleges van alle gemeenten willen nu samen kijken hoe ze het buitenschoolse cultuuraanbod op een andere manier kunnen invullen. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan door Blue Yard, een externe partij. In april of mei worden de resultaten verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl