Huizen bij windparken verkocht tegen lagere prijzen

Woningen die uitzicht hebben op windpark Drentse Monden Oostermoer en windpark N33 bij Meeden worden voor lagere prijzen verkocht dan vergelijkbare woningen verder van het windpark af.
Er zijn aanwijzingen dat deze prijsdalingen tot vijftien procent kunnen oplopen, in vergelijking met vergelijkbare woningen in andere delen van de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van RTV Noord en RTV Drenthe, op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

Volgens Michiel Daams, Universitair docent Vastgoedkunde aan de RUG, is er sprake van onrust in de woningmarkt in de gebieden rond de windparken. "Zo zijn er vlak bij die windparken verdacht veel verkopen sinds 2016. Dit kan wijzen op een mogelijke vlucht uit het gebied. Ook worden woningen relatief vaak verkocht voor prijzen die lager liggen dan gehoopt door de verkoper."Wel zijn volgens Daams de effecten vooralsnog minder sterk dan verwacht. Met name in 2017 is sprake van een dip in de verkoopprijzen van woningen rond windparken. In 2018 vallen de prijzen die voor woningen betaald worden hoger uit. Volgens Daams kan de oververhitte woningmarkt een prijsdaling door windparken maskeren. Dit laatste hoor je ook terug bij makelaars in het gebied.

Maskering door oververhitte woningmarkt
Een van hen is Johan van Beilen uit Stadskanaal, die huizen in het Drentse windmolengebied verkoopt. Hij denkt nog steeds dat de windmolens flinke impact gaan hebben op de woningmarkt. "De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat verschillende verkopen niet door zijn gegaan. Dat mensen zeggen: we vinden dat huis mooi, we willen er graag wonen, maar door de komst van de windmolens haken we toch af."

Maar dat huizen rond de windparken helemaal niet verkocht worden, wil Van Beilen ook niet zeggen. "Je moet ook kijken naar de economische crisis van een aantal jaren geleden. Toen was er een enorm aanbod, overal stonden huizen te koop. Nu is dat anders. In Groningen is de woningmarkt helemaal wild, maar ook hier merk je dat er weinig aanbod is. In een paar jaar tijd is het aanbod gehalveerd. Er zijn voor mensen dus weinig alternatieven. Dan zeggen ook genoeg mensen: ‘er is niet veel op de markt, dit huis spreekt ons aan, dan nemen we die molens maar voor lief'."

Twee inwoners, twee verschillende verhalen
Woningeigenaren in het windmolengebied komen ook met verschillende verhalen. Zo komen Reint de Gries en René Drenth, beiden woonachtig in Meeden (op maar enkele honderden meters van elkaar), met totaal verschillende verhalen in hun poging om hun huis te verkopen. Volgens een andere makelaar uit het gebied wijzen mensen gauw naar de windmolens als een prijs lager uitvalt, maar spelen ook andere factoren mee. "Soms staan huizen ook lang te koop door bijvoorbeeld slecht onderhoud, maar wordt er gelijk gezegd dat het door de windmolens komt." Daarnaast staan huizen in het gebied sowieso al langer te koop, dan in stedelijk gebied, zeggen de makelaars.

Onzekerheid in de markt
Over de impact van de molens is onzekerheid in de markt. Makelaars uit Exloo en Borger in Drenthe, die niet met naam en toenaam genoemd willen worden omdat de windmolens gevoelig liggen, hebben het liefst dat de molens er zo snel mogelijk staan.

"Dan weten we echt hoe het eruit ziet en wat voor beeld het geeft", zegt één van hen. "Pas als ze er staan weten we wat de effecten zijn. Nu is elke vorm van publiciteit slecht voor de verkoop."

Om onduidelijkheid te voorkomen nemen veel makelaars een windmolenclausule op in het koopcontract. "Wij hebben een plicht om te vertellen wat er in de omgeving speelt, dus ook de komst van de windmolens. Op die manier weten wij zeker dat de kopers het weten. En dat zij er dus ook voor gekozen hebben als ze een woning kopen", besluit Van Beilen.

Reacties windparken
De directie van windpark Drentse Monden Oostermoer geeft aan niet te willen reageren op het onderzoek, maar neemt het voor kennisgeving aan, aldus een woordvoerder.

Jorrit de Jong, woordvoerder van Windpark N33, benadrukt vooral de onzekerheid die er in de uitkomsten van het onderzoek van de RUG zit, mede doordat het windpark nog niet is gerealiseerd. " Er doen veel verschillende verhalen de ronde als het gaat om de invloed van windparken op de woningprijzen. De onderzoekers geven aan dat de data geen duidelijk patroon laten zien in de reactie van de woningmarkt op de geplande windparken. Daarom zou het goed zijn als dit onderzoek over twee jaar herhaald wordt, want dan staat het windpark er, en kunnen de werkelijke effecten worden onderzocht" , aldus De Jong.

Uitleg onderzoek

Om beide windparken is veel te doen geweest. Beide parken roepen veel weerstand op. De parken zouden zorgen voor het verslechteren van het woongenoot. Ook is regelmatig geroepen dat de huizen in dit gebied flink in waarde zouden dalen. Dat was de reden voor beide omroepen om dit te laten onderzoeken.

De RUG deed het onderzoek op basis van NVM-cijfers over aantallen verkopen en de daadwerkelijke verkoopprijzen. Daarbij zijn huizen vergeleken die zicht krijgen op de windparken en andere, vergelijkbare woningen verder weg van de windparken.

Uit eerdere onderzoeken die in Denemarken en de VS zijn gedaan blijkt dat de verkoopprijzen van woningen in de nabijheid van windparken met zo'n 7 tot 15 procent kunnen dalen. In Groningen en Drenthe zijn de uiteindelijke effecten onzeker, omdat de molens er nog niet staan. Desondanks zijn de invloeden van de windparken op de prijzen van woningen volgens Daams 'van dezelfde orde van grootte' als in de eerdere onderzoeken.
Deel dit artikel: