Wonen tussen de windmolens: vluchten of juist een woning kopen?

De komst van de windparken in Drenthe en Groningen houdt de gemoederen flink bezig. De één vertrekt liever vandaag nog, een ander ziet juist kansen.
Uit onderzoek van RTV Drenthe en RTV Noord, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat de komst van windparken zorgen voor lagere verkoopprijzen van woningen. Er zijn aanwijzingen dat de prijsdalingen oplopen tot vijftien procent.'Als die molens komen, ben ik weg'
Een voorbeeld van een windmolenvluchteling is Gerard Weisbeek uit Gasseltenijveenschemond. Als secretaris van dorpsbelangen streed hij tegen de komst van de windmolens bij het dorp.

Inmiddels is hij verhuisd naar Hollandscheveld. “Ik had gelijk zoiets: als die windmolens definitief hier komen, dan gaan we verhuizen.' Gasseltenijveenschemond wordt als enige dorp aan beide kanten ingesloten door de molens.

Enkele geïnteresseerde kopers haakten af door de komst van de windmolens, zegt hij: “We hebben ruim twintig bezichtigingen gehad. Een aantal verkopen zijn niet doorgegaan omdat mensen toch afhaakten op de windmolens.”

WOZ in Aa en Hunze naar beneden
De gemeente Aa en Hunze heeft daarom zelfs op voorhand de WOZ-waarde verlaagd. De korting op de WOZ loopt op tot 12,5 procent, afhankelijk van de afstand tot de windmolens. Een bekend voorbeeld in Nieuwediep is lavendelboerderij Ruitenborgh. Ex-eigenaar Theo van Ruiten hoopte samen met zijn vrouw Adri de lavendelboerderij tot een groot succes te maken.

Maar toen het bedrijf even minder liep en de windmolenplannen kwamen, werd het lastig voor Van Ruiten. “Toen werd het moeilijk. Want we moesten investeren in het bedrijf, maar willen we dat nog wel? Iemand die bij ons ligt te slapen en de hele nacht wakker ligt van die wieken, komt niet meer terug.”

De bank wilde uiteindelijk geld terug zien, en een gedwongen verkoop volgde. Van Ruiten moest zijn prijs laten zakken van 1,2 miljoen euro naar een ruime zes ton. Voor John en Ingrid Souverijn werd het huis betaalbaar op deze manier.Hun droom om een gezinshuis te beginnen kon uitkomen. En met de komst van de windmolens? “Geen probleem. Laat ons de stekker er maar in steken”, zeggen ze. 

Gesloten boek
Wanneer de windmolens bij Souverijn in de achtertuin verschijnen, is nog niet bekend. “We zien het wel”, zegt John.

Voor Van Ruiten is het inmiddels een gesloten boek. “En we zijn ondanks alles, gelukkige mensen”, lacht hij vanuit zijn woonkamer in Winschoten.


RTV Drenthe en RTV Noord spraken met meerdere woningeigenaren in het gebied. Wegens de gevoeligheid van de komst van de windmolens, willen meerdere, nieuwe woningeigenaren niet reageren. De nieuwe inwoners zeggen over het algemeen niet blij te zijn met de windmolens, maar zich erbij neer te leggen.
Deel dit artikel: