Klazienaveens monteurtalent naar landelijke finale: 'Lekker nuchter blijven'

Jarno Braam
Jarno Braam maakt kans om de beste autotechnicus van het land te worden © Dylan de Lange/RTV Drenthe
Ze zijn hard nodig, maar steeds minder beschikbaar: de loodgieter, timmerman of elektricien staat niet meer zo snel voor de deur. Scholieren van het Drenthe College werken zich alvast in de kijker van de arbeidsmarkt tijdens Skills Heroes. In de voorrondes bleken de gediplomeerde vaklui van de toekomst al uitmuntend te functioneren.
Het ging zelf zo goed, dat een aantal van hen afreist naar de RAI Amsterdam om daar hun kunsten te vertonen. Een van hen is Jarno Braam die in de categorie Autotechnicus doorstootte naar de finale, waar hij het opneemt tegen de meest talentvolle automonteurs van het land.

Niet alleen winnen, ook gezelligheid belangrijk

"Donderdag en vrijdag zijn de finales", vertelt de Klazienavener vol trots vanuit de werkplaats. Woensdag reist hij namens het Drenthe College af naar het Westen, waar hij zal bivakkeren op een vakantiepark in Spaarnwoude. "Daar zitten we met de finalisten van alle vakken in een huisje. Gezellig", verheugt Braam zich. "Donderdag gaan we dan naar de RAI voor de wedstrijd."
Kijk hier hoe Jarno Braam zich voorbereidt op de finales van Skills Heroes:
Klazienaveens talent in landelijke SKILLS-finale
De autotechnicus in spé is een van de finalisten voor Skills Heroes, waarvoor mbo'ers uit heel Nederland zich kwalificeerden binnen tientallen categorieën. Een andere klasse deelnemers, uitsluitend vmbo'ers, valt onder Skills Talents en werken hun eigen competitie af.

Twee varkentjes om te wassen

Braam is al op de hoogte van wat hij voor de kiezen krijgt tijdens de finale. Hij moet zich buigen over een elektrisch voertuig dat niet laadt én zal een versnellingsbak opnieuw afstellen. "Dat komt vast wel goed", zegt hij vol vertrouwen. Zijn motto? "Lekker nuchter blijven."
Janny Gerrits van het Drenthe College zegt 'supertrots' te zijn op alle zeventien afgevaardigden die namens Drenthe College naar Amsterdam gaan. "Nog nooit hadden waren het er zoveel", glundert ze. "Aan autotechnici, stukadoors en schilders is een chronisch tekort. Dat het mbo deze vakken op de kaart zet, dat is heel gaaf."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl