Personeel ziekenhuizen gaat weer staken: 'Bereidheid is groter dan vorige keer'

Actie ziekenhuis
In Emmen werd vorige week ook gestaakt © RTV Drenthe / Ineke Kemper
Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV vandaag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.
Volgens een woordvoerder van FNV ligt het in de lijn der verwachting dat alle ziekenhuizen die vorige week het werk al neerlegden, nu ook weer meedoen. Dat zou betekenen dat personeel in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, het Isala-ziekenhuis in Meppel en de twee Treant-ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen gaat staken.

Formaliteiten

Of dat ook echt het geval is, is nog niet definitief. "Daar kunnen we nog niets over zeggen. Er wordt nog overlegd", zegt Herman Langen van het Actiecomité WZA. Langen verwacht begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.
Ook in Meppel moeten alle formaliteiten nog worden afgerond. "Maar als het aan de medewerkers ligt, gaan we weer staken", reageert Wim Hovestad namens het Isala-actiecomité. "Wat we precies gaat doen, moeten we nog zien. Maar de actiebereidheid is weer groot." Volgens Hovestad is de bereidheid zelfs groter dan vorige week. Hij denkt dat er later deze week meer duidelijkheid is.

Datum nog niet bekend

Wanneer de ziekenhuizen precies gaan staken in april, maakt FNV pas eind maart bekend. Dat is omdat afspraken voor operaties en controles anders al om de stakingsdag heen gepland kunnen worden. "Dat vermindert het effect van de staking."
De betrokken vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU'91 zijn teleurgesteld in werkgeverskoepel de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), omdat er nog geen "fatsoenlijke cao" ligt voor meer dan 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. De cao liep eind januari van dit jaar af. Volgens FNV is de actiebereidheid onder ziekenhuismedewerkers steeds groter aan het worden.

Loonsverhoging

De vakbonden willen dat de lonen dit jaar direct met 10 procent omhooggaan. Ook willen ze onder meer betere afspraken over werktijden en roosters. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024.
Op 16 maart legde het ziekenhuispersoneel voor het eerst het werk neer voor een betere cao. Afdelingen van zo'n 64 ziekenhuislocaties deden mee.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.