Honderden militairen uit Havelte gaan Oekraïense soldaten trainen

Een gevechtsvoertuig in de stalling op de kazerne in Drenthe
Een gevechtsvoertuig in de stalling op de kazerne in Havelte © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Bijna driehonderd militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte gaan Oekraïense militairen opleiden. Morgen vertrekken de eerste zestig naar Duitsland voor de training.
Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren bekendgemaakt.

Andere militairen ook uit Havelte

Een maand geleden werd al bekend dat Nederland 230 militairen beschikbaar stelt voor de missie onder de vlag van de Europese Unie. Een woordvoerder van de kazerne in Havelte laat vandaag weten dat ook die groep op de Johannes Post Kazerne is gelegerd. Wanneer zij vertrekken, is niet duidelijk. Het doel van de EU is om dit jaar 30.000 Oekraïense militairen te trainen.
De zestig militairen die morgen al naar Duitsland vertrekken, zijn allen pantserinfanteristen. Dat zijn militairen die gespecialiseerd zijn in 'mechanische gevechtsvoertuigen', zoals tanks. Zij gaan in Duitsland vier weken lang Oekraïense brigadestaven opleiden en bataljonstraining geven. Een brigade telt gemiddeld tweeduizend tot vijfduizend militairen. Zo'n brigade bestaat dan weer uit verschillende bataljons, die ieder vaak vierhonderd tot tweeduizend militairen tellen.

Verschillende trainingen

Sinds oktober draagt Nederland bij aan het opleiden van Oekraïense militairen. Dat gebeurde aanvankelijk in het Verenigd Koninkrijk. Daar leidt defensie op grote schaal rekruten op.
Verder verzorgen ze specialistische opleidingen en trainingen, zoals rij- en vaaropleidingen. Ook krijgen ze medische training en wordt ze geleerd om te gaan met 'ontmijning' en de bediening van drones.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.