Grote middeleeuwse gouden ring uit de 9e eeuw gevonden

In Drenthe is een royaal versierde middeleeuwse gouden ring gevonden, met de edelsteen die was ingelegd er nog naast. Dat melden stichting Het Drentse Landschap en het Drents Museum. Het museum vermoedt dat de ring uit de 9e eeuw stamt.
De ring is al in de zomer van 2020 gevonden, maar de vondst is nu pas gemeld. Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, wordt de exacte vindplaats van de ring niet bekendgemaakt. Ook wordt gezwegen over wie het sieraad vond.

Ouder dan eerdere vergelijkbare ring

Volgens het Drents Museum is in Engeland eerder een vergelijkbare ring met dezelfde versiering gevonden. Daarvan wordt gedacht dat de ring uit de 10e of begin 11e eeuw komt. Onderzoek van het museum toont aan dat de Drentse ring waarschijnlijk nog ouder is.
De ring is 2,6 bij 2,3 cm groot. Er zit een gat in waar de roze/rode steen in moet hebben gezeten die los bij de ring is gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een granaatsteen. De voorkant van de ring heeft een zogeheten filigreinversiering: een uit bolletjes bestaande draad die in ronde vormen op het oppervlak van de ring is gesoldeerd.

Meer onderzoek

De komende tijd gaan archeologen nader onderzoek doen naar de ring, die door experts wordt gerestaureerd. De steen wordt ook teruggeplaatst in het midden van de ring.
Het Drentse Landschap en het Drents Museum hebben gezamenlijk het eigendom van "het absolute topstuk", dat van 16 april tot en met 28 mei te zien is in het museum.
Unieke vondst in Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl