Plannen voor nieuwe beachclub bij Paterswoldsemeer: 'Het zand komt per schip uit Aruba'

Aan de oevers van het Paterswoldsemeer gaat een nieuw luxe strandpaviljoen verrijzen. Henk van Meekeren, eigenaar van het nu nog braakliggende terrein, nam het stuk grond van twee hectare eerder dit jaar over van een investeerder.
Het strandpaviljoen krijgt de naam BonBini Beachclub. "Het betekent welkom. Het is Papiaments, hè", zegt Van Meekeren tegen RTV Noord. Het stuk grond ligt tussen Paviljoen van de Dame en Restaurant de Twee Provinciën, aan het zuidwestelijke deel van het meer, net over de provinciegrens.

Aanleg strand
BonBini Beachclub moet een stukje Ibiza in Paterswolde worden. Een steiger van tientallen meters in het water, een buitenterras met 500 stoelen, een boothuis en een zwemgedeelte. Van Meekeren: "Ik ga ook een strand aanleggen. Het zand laat ik per schip overkomen uit Aruba. Mensen hoeven straks niet meer naar Saint-Tropez." Op een aangrenzend stuk grond komen op termijn vakantiewoningen. "Maar dat is fase twee." 

De ondernemer kreeg het idee toen hij een andere strandtent aan het Paterswoldsemeer bezocht. "Ik wilde gewoon wat drinken, maar vond het al snel véél te lang duren. Toen dacht ik: dit kan ik beter." De Groninger houdt zich normaal gesproken bezig met de in- en verkoop van rijplaten en handel in vastgoed. BonBini wordt zijn eerste eigen project. Hij denkt er over na om het horecawerk uit te besteden. "Ik huur gewoon de beste mensen in. Ik heb al een sterrenkok gevonden. Ik wil zelf niets hoeven doen, ja."

Geluidsoverlast
Omwonenden zijn als eerste bijgepraat over de plannen. Vorige week donderdag was er in het nabijgelegen Familiehotel een informatieavond. "Ik ben niet zo te spreken over de plannen", zegt Henk Sol, die ook de avond bijwoonde. Hij woont aan de Woldweg, op zo'n 150 meter afstand van de toekomstige strandtent. "De plannen komen op mij erg naïef over. "Er werden veel vragen gesteld over de mogelijke geluidsoverlast, maar daar werd niet echt antwoord op gegeven. Het werd vooral een beetje weggewuifd."

In een appartement aan de Groningerweg, op enkele tientallen meters afstand van waar BonBini moet komen, woont Deddo Houwen. Hij is verbaasd dat er nog een horecagelegenheid bijkomt in het al overvolle horecalandschap. "Dit is een van de laatste stukjes ongerepte natuur rondom het meer, dat nog niet is volgebouwd. En dat gaat nu verloren aan weer een strandtent."

"Ik snap dat ze zorgen hebben", zegt Van Meekeren. "Het is alleen niet de bedoeling dat er de hele dag harde muziek wordt gedraaid. Ik houd zelf ook niet van herrie. Het wordt eerder een lounge-gebeuren."

Ecologisch onderzoek
De plannen voor de strandtent zijn nog prematuur. Voordat er ook maar een steen gelegd kan worden, moet ecologisch onderzoek aantonen wat voor beschermde diersoorten in het gebied leven. Het bouwplan moet hier op worden afgestemd.

In het bestemmingsplan is horeca vastgelegd. Een vergunning hiervoor moet nog worden aangevraagd bij de gemeente Groningen. Daar waren de plannen tot op heden niet bekend.

Het Groningse architectenbureau Urban Climate Architects gaf de eerste vormen aan de strandtent. Het bureau schiep ook het gestroomlijnde glazen pand van Paviljoen van de Dame, de buurvrouw. De eigenaar verwacht dat hij in het najaar van 2020 kan beginnen met bouwen. In mei 2021 moet de strandtent klaar zijn.
Deel dit artikel: