Klaas Bosma (PVV) haalt genoeg voorkeursstemmen voor Provinciale Staten

Klaas Bosma bij zijn inmiddels verkochte boerderij
Klaas Bosma komt de politiek in © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
Klaas Bosma uit Emmer-Compascuum kan met voorkeursstemmen voor de PVV in de Provinciale Staten van Drenthe komen.
Bosma is fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van Emmen. "Daar ligt mijn prioriteit. Daar kan ik niet stoppen." Hij weet nog niet of hij naast de gemeenteraad ook de provinciale politiek in gaat. Daar heeft Bosma met de fractie morgenochtend overleg over.
Hij is de enige van de kandidaten die door middel van voorkeursstemmen in het Drents parlement zitting mag nemen. Andere kandidaten die genoeg voorkeursstemmen hebben gekregen, zijn ook op basis van hun plek op de lijst in de Staten terechtgekomen. Bosma kreeg 2084 stemmen, waarvan er 1769 vanuit de gemeente Emmen kwamen. Dat laatste aantal is al genoeg om in de Provinciale Staten te komen. Bosma stond op de zevende plaats van de PVV-stemlijst.

Twee zetels voor PVV

Als Bosma besluit zijn plek in het provinciehuis in te nemen, gaat dat ten koste van Bert Vorenkamp, de nummer twee van de lijst. Vorenkamp zit nu in de Provinciale Staten.
De PVV heeft bij de verkiezingen een zetel verloren. Er blijven twee zetels over. Naast Bosma of Vorenkamp is Nico Uppelschoten de fractievoorzitter. Hij zit sinds 2011 in de Provinciale Staten. De afgelopen vier jaar was hij het meeste aan het woord in de Staten.

BBB overal het populairst

In iedere gemeente heeft de BBB de meeste stemmen gekregen, bijna overal heeft lijsttrekker Gert-Jan Schuinder de meeste stemmen behaald. Er zijn twee uitzonderingen. In de gemeente Meppel hebben de meeste mensen gestemd op Suzanne Maris-Brouwer. Zij stond op de zevende plaats voor BBB en komt uit Meppel. Lijanne Mestemaker uit Wapse kreeg in de gemeente Westerveld de meeste stemmen. Zij stond op de vierde plek op de stemlijst.

Zij hebben de meeste stemmen gekregen

Partij Kandidaat Stemmen
BBB Gert-Jan Schuinder 38.980
PvdA Yvonne Turenhout 14.867
VVD Willemien Meeuwissen-Dekker 12.123
CDA Henk Jumelet 10.827
BBB Agnes Jongman 10.352
ChristenUnie Bernadette van den Berg-Slagter 8.977
PVV Nico Uppelschoten 7.752
Partij voor de Dieren Renate Zuiker 7.415
D66 Anry Kleine Deters 5.632
Volt Marloes Kramer-Hammenga 5.589

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.