Advies IMG: 'Neem Annerveenschekanaal mee in waardedalingsregeling'

Annerveenschekanaal
Het IMG adviseert om Annerveenschekanaal mee te nemen in de waardedalingsregeling © Persbureau Drenthe
Annerveenschekanaal moet niet langer buiten de zogeheten waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) vallen. Dat vindt het IMG zelf.
Het IMG komt met dit voorstel tegemoet aan de wensen van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de aardgaswinning. De commissie schreef in het rapport dat de schadeafhandeling 'milder, menselijker en makkelijker' moest worden gemaakt.
Op een persconferentie in Groningen, vertelde IMG-directeur Hans Houdijk dat een ruimere schadeafhandeling in totaal tussen de 5 en 10 miljard euro gaat kosten.

Buiten de boot

In het kader van 'milder, menselijker en makkelijker' past het toevoegen van Annerveenschekanaal aan de waardedalingsregeling, zo zegt het IMG. Met de waardedalingsregeling wordt de waardevermindering van woningen in het aardbevingsgebied gecompenseerd. Ook zouden inwoners een subsidie van 10.000 euro moeten kunnen krijgen voor het verbeteren en verduurzamen van hun huis.
Annerveenschekanaal valt tot nu toe net buiten de boot, op basis van de postcode. Dat terwijl de buurdorpen wel allemaal binnen de waardedalingsregeling vallen. Volgens directeur Hans Houdijk was het 'op basis van cijfers' uit te leggen dat Annerveenschekanaal niet binnen de regeling viel. "Maar het wordt niet begrepen. Je krijgt het niet over het voetlicht."
Het groene gebied valt binnen de regeling, Annerveenschekanaal (rood) en de grijze gebieden vallen er buiten
Het groene gebied valt binnen de regeling, Annerveenschekanaal (rood) en de grijze gebieden vallen er buiten © RTV Drenthe
Eerder beklaagde de gemeente Aa en Hunze zich al over het uitsluiten van het dorp. Het college van burgemeester en wethouders stuurde een brief naar staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw dat het niet uit te leggen is dat inwoners van Annerveenschekanaal geen aanspraak mogen maken op de regeling.
Een groep inwoners haalde in februari handtekeningen op in het dorp. Zij waren boos omdat het dorp buiten de regeling valt. "De huidige regeling is onbegrijpelijk", zei destijds André Hagendijk, voorzitter van Dorpsbelangen Annerveenschekanaal.

Vaste vergoeding bij bevingen

Het IMG ging tijdens de persconferentie ook in op gasopslag in Langelo bij Norg. Het instituut wil daar verder met een 'integrale aanpak van verzakkingsschade'. Daarbij moet gekeken worden naar de verbetering van de fundering in het gebied.
Verder hoopt het IMG alle bestaande schades zo snel mogelijk te compenseren en wil het dat er bij aardbevingen een vaste vergoeding van 2.500 euro komt voor bewoners van het 'kernbevingsgebied'.

'Meer bevoegdheid'

Het IMG is daarbij wel afhankelijk van 'Den Haag', zo benadrukt directeur Houdijk. "De politiek moet nu zo snel mogelijk tot besluitvorming komen."
Houdijk hoopt dat het IMG 'meer bevoegdheid' krijgt om alle problemen rondom gaswinning op te lossen.
Gasopslag Langelo UGS Norg oktober 2022
Het IMG adviseert dat er gekeken wordt naar verbeteringen van de fundering in het gebied van de gasopslag in Langelo © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.