Stemmen tellen bij verkiezingen duurde lang: 'Zijn teruggegaan naar stenen tijdperk'

Stemmen tellen Provinciale Statenverkiezingen provinciehuis
Tot diep in de nacht werden er nog stemmen geteld © RTV Drenthe / Ineke Kemper
Wachten, wachten en wachten. Het duurde lang voordat de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen binnenkwamen. "Het was een grote kluif", reageert Marco Out, voorzitter van het centraal stembureau in Drenthe.
Hij pleit voor een nieuw systeem. "De stemcomputers zijn destijds verdwenen. Maar dan moet je iets anders, iets beters bedenken en niet teruggaan naar het stenen tijdperk. En daar lijkt het nu wel op."
Tot 2007 werden er bij verkiezingen stemcomputers gebruikt. Om mogelijke fraude te voorkomen, is daar mee gestopt. Sindsdien zijn alle verkiezingen weer met stembiljet en een rood potlood. Dat betekent handmatig stemmen en tellen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen duurde dat tellen extra lang. De grootte van de stemformulieren, omdat een recordaantal van 19 partijen meedeed aan de verkiezingen in Drenthe, hielp daarbij niet mee.
Volgens Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken, duurde het tellen lang door een combinatie van factoren. Ze wijst op de hoge opkomst, een strengere manier van stemmen tellen en de gecombineerde verkiezingen voor provincies en waterschappen. Ze gaat het telproces evalueren om te kijken of er misschien ook andere factoren van invloed zijn geweest.

'Workload'

Out, die ook burgemeester van Assen is, zegt dat het vooral komt door de aangescherpte manier van stemmen tellen. "Wat we nu doen, leidt tot een enorme 'workload' ten opzichte van vorig jaar met de gemeenteraadsverkiezingen." De opkomst van de verkiezingen van vorige week was 65,2 procent. Vier jaar geleden was dat 58,8 procent.
Tegen vier uur in de nacht waren alle stemmen in de provincie Drenthe geteld. Alleen de provincies Flevoland en Zeeland waren sneller met tellen. De gemeente Emmen was de eerste gemeente die klaar was met tellen. Dat was rond half twaalf, waar de stembureaus om 21.00 uur sloten. De verwachting was dat de eerste resultaten een uur later bekend zouden zijn. "Het was een enorme klus", kijkt Out terug.
Volgend jaar zijn er opnieuw verkiezingen. Dan voor het Europees Parlement.
Genoeg stembiljetten
Bij verschillende stembureaus waren medewerkers tijdens de verkiezingen bang dat er niet genoeg stembiljetten zouden zijn, omdat er soms lange rijen stonden. Uiteindelijk is dat niet het geval geweest, en zijn uit voorzorg extra stembiljetten bij deze bureaus geleverd. Out: "Voor zover bekend zijn er geen mensen geweest die niet konden stemmen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.