Levenslied Jannes populair op uitvaart: 'Mensen halen er kracht uit'

Jannes
Jannes tijdens een concert © ANP
"En met mijn vleugels zwaaide ik naar jou. Op een wolk. Of de mooiste zonnestraal. Alleen naar jou." Het is een passage uit het nummer Zwevend naar 't geluk van Jannes, van wie de muziek erg populair blijkt op uitvaarten.
De zanger uit Emmen, bekend van het levenslied, staat op de derde plek van de meest gedraaide artiesten op uitvaarten in Nederland. Twee jaar geleden stond Jannes nog op de zesde stek in deze lijst van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta.
In Drenthe staan Zwevend naar 't geluk (nummer 2) en Ieder afscheid kent een traan (nummer 7) het hoogst.

Tekst en muziek moeten kloppen

"Sterven, het hoort bij het leven", onderkent Jannes als hem naar de populariteit van zijn nummers op uitvaarten wordt gevraagd. "Mensen halen kracht uit muziek. Niet alleen ik, ook dierbaren van iemand die overlijdt."
Dat nabestaanden kracht putten uit zijn werk, maakt 'm trots. "Muziek geeft gezelligheid en kan een gevoel van 'samen zijn' oproepen, maar er zijn altijd momenten waarop het minder gaat. Dat mensen dan naar mij willen luisteren, doet iets met je", zo geeft hij toe.
"Met muziek komt alles even samen", vervolgt Jannes. "De tekst en muziek moeten beide één zijn. En ik moet het voelen. Dan kan ik het overbrengen en is het raak."
(Tekst gaat verder onder de video)
Zijn nummers hebben voor iedereen weer een andere betekenis, vertelt Jannes. Zo kan Zwevend naar 't geluk het goed doen in een uitzinnige vriendengroep, maar ook steun bieden bij minder vrolijke aangelegenheden. "De betekenis en de beleving zijn soms anders. Maar 't gaat erom dat je het voelt."
Hij wordt weleens gevraagd om te zingen bij een uitvaart, maar dat weigert Jannes. "Te emotioneel. Zie ik de mensen staan, dan sla ik dicht. Bijna alles doe ik wel, maar dit zoek ik niet op."

Andere favorieten

Wat betreft de meest gedraaide uitvaartmuziek in Drenthe legt Jannes het alleen af tegen Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. Andere muziek die het 'bij ons' goed doet zijn Frans Bauer met Trein naar niemandsland, Wia Buze met De roos en de recentere Rollercoaster van Danny Vera.
"Muziek maakt een afscheid persoonlijk", zegt Jannes tot besluit. "Ik ben een volkszanger, met die muziek kan je een feestje maken, maar het past ook bij een moment van treurnis."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.