Plezier en verdriet bij laatste lesdag Scala: 'Wil kinderen toekomst bieden'

Scala dansles
Lindy Kaper geeft dansles aan in totaal ruim 150 leerlingen © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Lindy Kaper geeft dansles bij kunstencentrum Scala in Meppel. Ze geeft ook les in Steenwijk, maar Meppel is anders. Die zaal alleen al. "Kijk nu", zegt ze. "Dit is een geweldige zaal." Ze wijst naar de grote ramen. "Je ziet hier alle jaargetijden altijd voorbijkomen."
Ze raakt geëmotioneerd. Ze staat vandaag voor het laatst in die danszaal. Aan de ene kant kan je via de ramen naar buiten kijken, de andere kant van de zaal hangt vol met spiegels. Met haar dansklas gaat ze voor de spiegel zitten. Handen gaan voor de gezichten. "Dan halen we de handen voor onze gezichten vandaan en doen we allemaal alsof we boos zijn."
Boosheid is er eigenlijk niet. De docenten van Scala weten al langere tijd dat het financieel slecht gaat met het kunstencentrum. Zo slecht zelfs dat vandaag de deuren sluiten. Failliet.
Bekijk een impressie van de laatste dag van Scala (verhaal gaat verder onder de video):
Laatste dag voor Scala

Cadeautjes

"Ik heb allemaal cadeautjes gekregen van de leerlingen", zegt Kaper. Aan het einde van de les mogen de ouders naar binnen. "Dan laten we zien wat we allemaal doen. Deden." Kaper heeft ongeveer 150 leerlingen onder haar. De komende twee weken krijgen zij geen les meer.
De docenten hebben een plan gemaakt om door te gaan. Dat plan was eigenlijk bedoeld voor na de zomervakantie, maar het faillissement is sneller gekomen dan gedacht. "Tot vanochtend wisten we eigenlijk nog niet waar we nu precies aan toe waren." Hobodocent Inge de Vries vult aan: "Vanochtend hebben we nog een bijeenkomst gehad met het personeel en bestuur." Er zijn al veel bijeenkomsten geweest. Kaper: "Het is eigenlijk de laatste tijd van vergadering naar vergadering hollen."
Er staan ook nog veel bijeenkomsten op de planning. De docenten willen les blijven geven, als zzp-collectief. "We willen bij elkaar blijven", zegt De Vries. "De komende twee weken hebben wij met de gemeenten gesprekken hierover." Scala zit behalve in Meppel ook in de gemeenten De Wolden, Westerveld, Hoogeveen en in het Overijsselse Steenwijk. "We hopen dat we na die twee weken weer les kunnen geven. Als het kan in dit gebouw, dat is van de gemeente. Anders gaan we op zoek naar iets anders." Lindy Kaper vult haar aan: "Achterover zitten zit er de komende tijd niet bij."

Ontwikkeling van een kind

De docenten maken zich zorgen over het cultuuronderwijs in de gemeenten, nu Scala is omgevallen. "Je wil dat de kinderen gewoon les blijven krijgen", vindt Kaper. De docenten van Scala wijzen op de voordelen van cultuur. Dat het goed is voor de ontwikkeling van een kind. En het zijn niet alleen kinderen die les krijgen, ook jongeren en volwassenen krijgen les bij Scala. De docenten spreken dan ook over 'levensgeluk van inwoners' als ze over cultuur spreken.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Scala hoboles
De 11-jarige Marin krijgt hoboles van Inge de Vries © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Een van de kinderen die les krijgt op Scala is de 11-jarige Marin. Ze volgt al zo'n 2,5 jaar hoboles bij Inge de Vries. "Alles is goed van juf Inge. De manier waarop ze uitlegt", zegt ze. "Het leukste van Scala zijn de optredens en duetten." Ze glundert. Maar die duetten en optredens moet ze de komende tijd gaan missen. "Hopelijk kunnen we snel terugkeren", zegt haar docent. Danslerares Lindy Kaper denkt daar precies hetzelfde over: "Ik wil zo snel mogelijk de lessen weer doen. Je wil niet dat er een grote pose tussen zit en dat ze wat anders zoeken. Die kinderen wil je toekomst bieden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl