Raad Hoogeveen niet blij met vragen CDA en SGP over vrijstellen grafrechten KNIL-militairen

Karel Loohuis Hoogeveen over grafrechten
Burgemeester Karel Loohuis vertelt over vrijstelling grafrechten KNIL-militairen © Kim Stellingwerf
De fracties van CDA en SGP stelden vanavond in de gemeenteraad van Hoogeveen kritische vragen over de vrijstelling van de grafrechten van Molukse KNIL-militairen. Dat ging niet zonder ophef, veel partijen vonden het ongepast.
De gemeente heeft besloten dat 35 graven van de eerste generatie KNIL-militairen een speciale status krijgen. Woensdag tijdens een speech maakte burgemeester Karel Loohuis bekend dat de komende dertig jaar geen grafrechten betaald hoeven te worden voor zowel de soldaten als hun partners. Hoogeveen volgt daarmee het voorbeeld van Assen en Midden-Drenthe.
Beide partijen wilden voornamelijk weten wat voor financiële gevolgen dit plan met zich meebracht. Ook waren ze benieuwd of andere groepen ook in aanmerking konden komen voor deze regeling. Dat vanuit het oogpunt van gelijke behandeling.

Niet chique

Het stellen van de vragen leverde CDA en SGP niet veel positieve reacties op. "Het is ongepast", liet Hilma Hooijer van Gemeentebelangen weten. Volgens Marin Rutgers (D66) werd van een mooi gebaar een politiek probleem gemaakt. Stan van Eck (PvdA) beaamde dat. Hij vond het niet chique dat de vragen een dag na het bekend maken van het nieuws werden gesteld.
GroenLinks riep beide partijen op om de vragen weer in te trekken. CDA en SGP gingen daar echter niet mee akkoord. "Hier regeert de emotie. Kritische vragen mogen gesteld worden", aldus Femke Koekoek (CDA). Burgemeester Loohuis liet weten dat de vrijstelling van grafrechten aan de KNIL-soldaten bedoeld is om de groep erkenning te geven.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.