Drenthe Toen - Seizoen 2 #12: Een dagboek in de oorlog en een historisch verantwoord erf

In deze podcast van Drenthe Toen horen we over een Joodse Emmenaar die voordat hij om het leven werd gebracht in Auschwitz in 1942, zijn dagelijks leven in Emmen tijdens de bezetting bijhield in een dagboek. Ook meer over Drentse Sinterklaasgebruiken. En we gaan op bezoek op een historisch verantwoord erf.
Onderwerpen

02.10
- Boek met dagboekaantekeningen uit de oorlog. Israël Jakobs, een joodse Emmenaar, was ambtenaar. Hij hield een dagboek bij over zijn leven als Jood in Emmen.
20.45 - Aaldert Oosterhuis duikt in de oude kranten. Deze keer een steen en beenrubriek, waarin geklaagd en gereageerd wordt op misstanden in de maatschappij. Een ingezonden brief over 'de nood in Drenthe', de armoede in de Drentse veengebieden.
23.40 - In een RONO-radio programma horen we boer Pol vertellen over het hoe en waarom van Sinterklaas.
26.20 - Over de WMD in Beilen. Een excursie naar het verleden met onder andere Ger Ekemans.
34.04 - Henk Nijkeuter en Abel Darwinkel over Drentse Sinterklaasgebruiken. Waarom gaan we aan de ene kant terug naar de bisschop, uit de derde of vierde eeuw, en grijpen we aan de andere kat naar gebruiken die 150 jaar oud zijn?
48.40 - In 1914 valt het Duitse leger België binnen. Een grote vluchtelingenstroom komt op gang. We gaan naar het tastbare bewijs van de aanwezigheid van Belgische vluchtelingen in Veenhuizen.
01.00.54 - Op zoek naar boerenerven van toen. We gaan op bezoek bij een historisch verantwoord erf.
01.07.18 - De jeugdherinnering van Wiebe Kruier, voorgelezen door Robbert Oosting. Vandaag over de irritaties tijdens het koeien melken.

Gasten

Gerben Dijkstra - uitgever en auteur
Simon Dorst - medewerker WMD
Ger Ekemans - medewerker WMD
Heilien Tonckens - tuin- en landschapsadviseur
Henk Nijkeuter - literatuurhistoricus
Abel Darwinkel - schrijver
Kees Timmerman - voormalig geschiedenisleraar en vrijwilliger bij het gevangenismuseum

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De Drenthe Toen podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.
Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak gedetineerden en bewaarders.
Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele discussies in de provincie.
Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste documentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.
FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen sportweekend door met speciale aandacht voor FC Emmen.
Oerend HarTT: In deze serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.