Roel Boomstra op shortlist Sportman van het Jaar

DAMMEN - Roel Boomstra staat op de kandidatenlijst voor de verkiezing van Sportman van het Jaar. Sportkoepel NOC*NSF en de NOS hebben een shortlist bekendgemaakt met sporters die in aanmerking komen voor een prijs op het jaarlijkse Sportgala.
Boomstra kroonde zich in januari van dit jaar tot wereldkampioen dammen. De oud-inwoner van Emmen versloeg de Rus Alexander Schwarzman in de barrage.


Tot de vijftien sporters die in aanmerking komen behoren verder onder meer voetballer Virgil van Dijk, judoka Noël van 't End, darter Michael van Gerwen, wielrenner Mathieu van der Poel en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Bij de vrouwen zijn onder meer wielrenster Annemiek van Vleuten en atlete Sifan Hassan kanshebber. Voor de titel Sportploeg van het Jaar komen onder andere het Nederlands voetbalelftal (zowel de mannen als de vrouwen), de baanwielrenners van het onderdeel teamsprint en Ajax in aanmerking.

Bij de coaches staan onder meer Ronald Koeman (Oranje), Erik ten Hag (Ajax), Alyson Annan (hockeyvrouwen) en Eelco Meenhorst (roeien) op de shortlist. Diede de Groot (rolstoeltennis) en Jetze Plat (paracycling en -triatlon) behoren tot de kandidaten bij de paralympiërs.

Een vakjury bepaalt welke drie sporters in elke categorie genomineerd worden. Dat wordt op 1 december bekendgemaakt, waarna de sporters en coaches op 18 december voorafgaand aan het Sportgala hun stem uitbrengen, die voor 50 procent meetelt. De vakjury levert de andere 50 procent.
Deel dit artikel: