Bijzondere schenking legt basis voor expositie over fotografie in Coevorden

Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden: "Echt een tentoonstelling voor de Coevordenaar"
Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden: "Echt een tentoonstelling voor de Coevordenaar" © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Een verzameling oude ansichtkaarten, daar begon het mee. De nieuwe tentoonstelling 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' gaat vandaag van start in het Stedelijk Museum in Coevorden. Het draait om de ontwikkeling van fotografie in de stad, vanaf de negentiende eeuw, tot nu.
Een jaar geleden kreeg het museum een bijzondere schenking: schoenendozen vol ansichtkaarten met daarop foto's van alle hoeken van de stad Coevorden. Vijfhonderd stuks in totaal, in zwart-wit en in het bruin-grijze sepia. Oude plaatjes dus. Op sommige achterkantjes zit de postzegel nog, met adresgegevens en een handgeschreven bericht.

Bijzondere schenking

"Het is een heel bijzondere gift", vertelt directeur Rik Klaucke. "De kaarten zijn verzameld door iemand die hier niet vandaan kwam, maar hier wel met zijn vrouw trouwde in 1966. Hij woonde in Zutphen, maar vanwege zijn interesse voor Coevorden verzamelde hij ansichtkaarten met daarop deze stad." Vorig jaar overleed de verzamelaar en zijn wens was dat de verzameling in het museum terechtkwam.
De ansichtkaarten laten Coevorden vanaf het begin van de vorige eeuw tot aan nu zien. De stad is in de ruim honderd jaar enorm veranderd en dat is goed te zien. De verzameling vormt de basis voor de expositie.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Coevorden
Coevorden, gezicht op de haven © Collectie Stedelijk Museum Coevorden
Tegenwoordig maak je in een paar seconden met je telefoon een selfie, maar vroeger kwam er veel meer kijken bij het schieten van een plaatje. Fotografie deed om en nabij het jaar 1860 haar intrede in Nederland. In steden als Groningen, Assen en Meppel kwam er toen al weleens een fotograaf langs.
"Die trokken toen van stad naar stad met hun enorme camera's", vertelt Klaucke. "Mensen konden dan op de foto. Dat was een hele gebeurtenis, want je moet je voorstellen dat je destijds vanwege de lange sluitertijd minutenlang stil moest zitten. Je mocht ook niet lachen, want dat zou een wazig gezicht opleveren."

Opkomst van fotografie in Coevorden

In Coevorden kwam fotografie pas aan het eind van de eeuw om de hoek kijken. Vanaf 1900 vestigden de eerste fotografen zich in de stad. Net rond het moment dat de stad besloot om de oude vestingcontouren af te breken. Klaucke legt uit: "Coevorden was een vestingstad, maar die is eind negentiende eeuw gewoon ontmanteld, omdat het geen functie meer had. Het was een stad die op zoek was naar een nieuwe identiteit en dat willen we ook laten zien."
Het is volgens de museumdirecteur geen reden om met weemoed en nostalgie terug te kijken: "Een klein beetje mag natuurlijk wel, maar ik wil voorkomen dat mensen zuur gaan doen over het feit dat er heel veel is afgebroken, dat er heel veel is verdwenen en dat Coevorden er niet meer zo uitziet als honderd jaar geleden."
Het artikel gaat verder onder de foto.
Coevorden
Coevorden, veemarkt © Stedelijk Museum Coevorden
Een selectie van de vijfhonderd foto's zit verwerkt in panelen tussen plexiglas, zodat bezoekers zowel de voorkant als de achterkant kunnen bekijken. Met een stift mag iedereen zijn of haar eigen boodschap op het glas achterlaten. Het is een onderdeel van een expositie die vooral interessant is voor de Coevordenaar zelf.
"Juist omdat het herkenning oproept, hoop ik dat veel mensen uit de stad zelf hierheen komen om herinneringen op te halen", aldus Klaucke.

Fotografen in de stad

Het fotoalbum van Jan Gerrits (1887-1964) ligt ergens verderop. Hij was rijwielhandelaar in de eerste helft van de negentiende eeuw en daarnaast amateurfotograaf, een bijzondere hobby destijds. Zijn fotoalbum toont vooral portret- en familiefoto's.
Ook bevat de tentoonstelling veel foto's van de Joodse stadsfotograaf Comprecht Sanders (1883-1942). Hij kwam in 1905 naar Coevorden. Tot aan de oorlog was hij de huisfotograaf van veel scholen in de stad. In 1942 is hij in Auschwitz vermoord.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Coevorden
Coevorden, 'De wallen' © Stedelijk Museum Coevorden
'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet', de tentoonstelling over ruim honderd jaar fotografie in Coevorden, is van 31 maart tot en met 24 september 2023 te zien in het Stedelijk Museum Coevorden. Aanstaande zondag komt fotograaf Arjan Verschroor met een antieke houten camera portretfoto's maken van bezoekers.
Museumdirecteur Rik Klaucke is ook te horen in het programma Drenthe Toen op Radio Drenthe, zondagmiddag 2 april van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.