Drenthe kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Wat hebben het Drents Museum, het gemeentehuis in Zuidwolde en hunebed D27 in Borger met elkaar gemeen de komende nachten?
Ze kleuren allemaal oranje, om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.
Orange the World
, zo heet de actie. In Nederland krijgt 45 procent van de vrouwen te maken met geweld.
Ook in Emmen staan ze erbij stil. "We zijn heel trots op Orange the World. Het is een wereldwijd gebeuren. Overal in de wereld zijn gebouwen oranje gekleurd. In Emmen doen we vol enthousiasme mee", zegt Dirkje Scholte van de plaatselijke GroenLinks. "Ik denk dat het heel goed is om te werken aan bewustwording."
In Emmen werd de actie Orange the World afgetrapt met een speciale Orange Walk; een wandeling tegen vrouwengeweld.
Drenthe kleurt oranje tegen vrouwengeweld

Geweld tegen vrouwen

Orange the World is een campagne van UN Women, de Soroptimistclub, de Zonta en Stop geweld tegen vrouwen. Met deze campagne wordt wereldwijd gestreden tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.
In Nederland krijgen relatief veel vrouwen en meisjes met geweld te maken. Uit een Europese enquête uit 2014 blijkt dat 45 procent van de Nederlandse vrouwen ouder dan 15 jaar last heeft gehad van fysiek of seksueel geweld. Dat is hoger dan het Europese gemiddelde van 33 procent.
Lees meer: Drenthe doet mee aan protest tegen geweld tegen vrouwen
Waarom oranje?
De kleur 'oranje' staat voor de dageraad, een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 worden er wereldwijd gebouwen in de kleur belicht. Het startschot is altijd op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

Lees meer: ​Deze Drentse gebouwen kleuren vandaag oranje

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl