RTV Drenthe komt met nieuw fietsprogramma: Op Fietse in Drenthe

Op Fietse in Drenthe, Sjaak Koote
Sjaak Koote in het nieuwe tv-programma © RTV Drenthe / Margreet Gort
Wie in Drenthe wil fietsen heeft allerlei mogelijkheden. Je kan een van de bekende routes fietsen of je maakt je eigen route via knooppunten. RTV Drenthe heeft voor een nieuw tv-programma zes routes ontwikkeld, samen met fietsliefhebber en kaartenmaker Sjaak Koote.
In het programma Op Fietse in Drenthe dat de komende zes maandagavonden wordt uitgezonden volgen we Sjaak op zijn routes door de provincie. Sjaak fietst in Op Fietse in Drenthe tochten van zo'n 60 kilometer, die hij zelf heeft bedacht en die uitermate geschikt zijn voor de sportieve e-biker.

'Lekker in de buitenlucht'

Sjaak is een echte fietser en kent vanuit zijn werk bijna alle weggetjes en fietspaden in Drenthe. Bovendien doet hij in zijn vrije tijd niets liever dan fietsen. Voor hem was het maken van de routes echt een feestje: "Het leuke is om toch weer nieuwe paadjes in je eigen provincie te ontdekken en om daarvan te genieten. En natuurlijk vooral ook om met je fiets lekker in de buitenlucht te zijn."
De routes die Sjaak maakte gaan langs bekende en onbekende plekjes in Drenthe en geven een mooi beeld van de verschillende landschappen in Drenthe. Tijdens zijn fietstocht ontmoet Sjaak allerlei mensen die hem iets over de natuur, het landschap of een gebouw kunnen vertellen. Zo ontdekte hij in Kolderveen een heus mini-landbouwmuseum en laat hij zich bij de sluizen van het Koning Willem-Alexanderkanaal bijpraten door boswachter Jans de Vries over het grote hoogteverschil dat schepen daar moeten overbruggen.
Bekijk hieronder de promo van het nieuwe RTV Drenthe-programma.
Uitdagende routes in Op Fietse

Makkelijk te volgen

De routes lopen langs fietsknooppunten, zodat ze gemakkelijk te volgen zijn. Er is een zuidelijke route rond en door het Bargerveen, de noordelijke route voert door het waterrijke gebied De Onlanden. Voor de klimmers is er een fietstocht langs de flanken van de Hondsrug en vanuit Havelte kun je makkelijk een uitstapje maken naar de Overijsselse Wieden.
Daarnaast zijn er nog twee routes voor de echte wielerfanaten: een speciale mountainbike-/gravelbikeroute vanuit Norg en een racefietsroute. Die laatste voert - het kan ook niet anders - over de VAM-berg. De berg die ook komend najaar tijdens het EK wielrennen centraal staat.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Sjaak Koote samen met wielrenmaatje Tim bovenop de Col du VAM
Sjaak Koote samen met wielrenmaatje Tim bovenop de Col du VAM © RTV Drenthe
De zesdelige tv-serie Op Fietse in Drenthe wordt vanaf vandaag de komende zes maandagen uitgezonden, om 17.15 uur. In de avond wordt het programma elk uur herhaald. De uitzendingen zijn na afloop te zien via Uitzending gemist van RTV Drenthe. De routes zijn via de website te downloaden. Van de vier 60-kilometerroutes is in samenwerking met de provincie Drenthe ook een fietskaart gemaakt, die gratis is af te halen bij de bibliotheken in Drenthe.
De afleveringen en onderwerpen:
3 april: Route Bargerveen
10 april: Route Onlanden
17 april: Mountainbikeroute Norg
24 april: Route Havelte
1 mei: Route Hondsrug
8 mei: Wielrenroute

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.