Grenzeloos Verraad eindelijk in première en gaat daarna de hele wereld over: 'Hoe vet is dit?'

Een bomvolle zaal in het Atlas Theater
Een bomvolle zaal in het Atlas Theater © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Het Atlas Theater in Emmen zat vanavond bomvol tijdens de langverwachte première van de oorlogsfilm Grenzeloos Verraad. Jarenlang werkte een filmgroep in Zuidoost-Drenthe aan de film, die in heel Nederland en ook daarbuiten te zien is.
"In België, Duitsland, Oostenrijk, Polen", somt hoofdrolspeler en scenarist Peter Nillessen op. "De film is ook te zien in Aziatische landen, maar gaat ook naar Amerika. Hoe vet is dit? Het is bijna een huwelijk, zo mooi", glundert hij. "Dat het zo groot is geworden, daar ben ik echt trots op. Dat hebben we met heel veel mensen gedaan, met naoberschap."

Drentse filmlocaties

Zo werd Nico van Gijp, die voor de wapens en vergunningen zorgde, ook ineens figurant. "Zo ging dat, ook acteurs zorgden bijvoorbeeld voor de catering. Later moesten we nog wat andere opnames maken. Toen moesten we even weer goed kijken op de foto's welk petje ik ook alweer droeg", lacht hij.
In december 2019 begonnen de opnames onder meer bij het smalspoormuseum in Erica. Ook andere plekken in Zuidoost-Drenthe zijn te zien in de oorlogsfilm, zoals onder meer het Veenpark.
Grenzeloos Verraad in première

Grenzeloos Verraad in het kort

Grenzeloos Verraad is een grotendeels door Drentse filmmakers in Noordoost-Nederland gemaakte Tweede Wereldoorlogfilm over de verknipte hoge Duitse officier Ludwig Mengelberg, die klem zit tussen vaderlandsliefde, plichtsbesef, gewetensnood en de liefde. De film speelt zich af in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst, een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo'n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe, met als doel uiteindelijk de bevrijding van de stad Groningen. Ludwig Mengelberg luistert als officier in het Duitse leger naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer'.
Mengelberg, die door alle verschrikkingen steeds meer moeite heeft met de oorlog, wordt vanuit het oostfront overgeplaatst naar Nederland. Hij besluit een Drentse boerenfamilie te helpen met het verbergen van onderduikers, maar daarmee pleegt hij hoogverraad tegenover zijn eigen manschappen en zijn vader, die in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde vocht. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Uitstel pakt goed uit

Met producent Rob Camies en regisseur Thomas Nauw heeft de film een Drentse tint. Ze hoopten oorspronkelijk op een première in 2020, maar door de gevolgen van het coronavirus werd dat geen succes. "Maar uiteindelijk bleek het alleen maar een zegen", vertelt Camies in het Radio Drenthe-programma Cassata. "Door de extra tijd konden we de film helemaal perfectioneren", legt hij uit. En daarbij werd misschien wel belangrijkste wending toegevoegd. "Dutch FilmWorks kwam in beeld."
Het bedrijf beheert talloze films en zorgt dat ze in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Een gouden kans voor Camies en Nauw lag in het verschiet. "We zijn weliswaar professionals, maar hebben er nog een baan bij. De film kostte zo'n 250.000 tot 300.000 euro. We beschikten niet over een kudde cameramensen maar over één cameraman. Dutch FilmWorks was geïnteresseerd hoe we dan toch nog zo'n film konden maken."
"Onze filosofie was dat elke euro die binnenkomt ook moest terugkomen in de film", vervolgt het duo. Zo werd de filmdistrubiteur overtuigd van de kwaliteiten van Verraderlijke Liefde, de originele filmtitel die na overleg uiteindelijk werd aangepast in Grenzeloos Verraad.
Ook de filmlengte, die eerst zo'n drieënhalf uur bedroeg, werd aangepast na de tussenkomst van Dutch FilmWorks en On Air Media, die de nabewerking verzorgde. Zo ging het mes erin, wat leidde tot anderhalf uur aan oorlogsfilm. Kill your darlings, zo weten Camies en Nauw inmiddels. "Maar als je kijkt naar het resultaat, dan loopt het allemaal als een trein."
Nu Grenzeloos Verraad in première is gegaan, glimmen beide heren van trots. "We hebben er zo'n zin in, eindelijk gaat het gebeuren", zegt het duo op de premièreavond. "Dat-ie zo groots uit zou komen, is boven verwachting. Iedereen kan 'm nu zien."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.