Historische foto's laten het Westerbork van vroeger zien

Een natuurfotograaf heeft de foto's geleverd
Een natuurfotograaf heeft de foto's geleverd © RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis
Wie door Westerbork rijdt, kan het niet ontgaan zijn: op diverse plekken staan metershoge foto's van vroeger. Ze hangen er met het oog op de viering van de bevrijding van Westerbork in april. "Mensen moeten ze van afstand kunnen zien", zegt Albert Kuper, voorzitter van de Historische Vereniging Westerbork.
De in totaal 75 prenten geven een beeld van hoe het dorp er vroeger uitzag. De foto's heeft de vereniging gekregen dankzij een natuurfotograaf. "Die zei: ik heb hier een boel dia's", vertelt Kuper. "Hoeveel heb je er dan?, vroeg ik. Bleek hij er meer dan 14.000 te hebben. Toen zei ik: we gaan direct helpen." Uit al die duizenden foto's zijn de mooiste gekozen.

Vrijheid

Zo staat op het Burgemeester Gualthérie van Weezelplein een foto van hoe het plein er rond 1930 uitzag. Het was een behoorlijk project voor de vereniging. "We hebben er meer dan duizend manuren inzitten, allemaal vrijwillig." Eigenlijk was het idee om in 2020, bij de viering van 75 jaar bevrijding, de foto's al tentoon te stellen. Daarom is er ook gekozen voor het thema vrijheid.
Kuper: "Corona heeft ons flink in de weg gezeten. Nou gaat het eindelijk gebeuren. Het is mooi om te zien dat we het met het hele dorp hebben gedaan. Geen mens doet vervelend."
De foto's staan verspreid door het hele dorp
De foto's staan verspreid door het hele dorp © RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis

Puzzeltocht

De viering is gekoppeld aan het dorpsfeest, dat van 13 tot en met 16 april is. Daarom ook is aan de foto's een puzzeltocht toegevoegd. Dat heeft de stichting Zomeractiviteiten Westerbork gedaan, vertelt voorzitter Gerrie de Rouw. Op een formulier staan delen van de grote foto's, vertelt De Rouw. "Je moet dan uitzoeken welke deel van de foto hoort bij welke grote foto? De letter die erbij hoort schrijf je op. Dan krijg je een slogan en als je die goed invult, maak je kans op prijzen." Voor kinderen is er een aparte editie. "Die kunnen met een schoolklas een schoolreisje winnen."
Formulieren worden huis-aan-huis verspreid in de week voor het feest. Voor mensen buiten het dorp is een formulier te vinden in de Jumbo. In de feestweek kunnen mensen tot zaterdag 12.00 uur het formulier inleveren. Een dag later worden de winnaars bekendgemaakt.
Het thema is vrijheid
Het thema is vrijheid © RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.