Nieuwe Drentse Statenleden worden voorbereid op het vak: 'Kennis van zaken is belangrijk'

Nico Uppelschoten (PVV) in Provinciale Staten
Nico Uppelschoten van de PVV spreekt in de Statenzaal © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Met de installatie van de nieuwe Provinciale Staten begint vandaag een nieuwe fase, waarin het politieke werk gaat beginnen. Dat zal wennen worden voor de 25* nieuwkomers. Onvoorbereid gaan ze de provinciale politiek niet in. "Statenlid zijn is een ambt, dat moet je echt serieus nemen", vertelt emeritus hoogleraar staatsrecht Hans Engels.
Als voormalig Statenlid en fractievoorzitter van D66 weet Engels maar al te goed wat er komt kijken bij het werk. Er kan een hoop op nieuwkomers afkomen. Daarom wordt de kennis van de kersverse Statenleden vanuit twee kanten bijgespijkerd. "Vanuit de politieke partijen worden er trainingen gegeven, bijvoorbeeld debat- en mediatraining", legt Engels uit. "Het is heel mooi om te zien hoe een professional je helemaal doormidden kan zagen. Daar zit af en toe best wel wat talent tussen."

Heidagen

De nieuwe fracties beleggen vaak ook één of meerdere zogeheten heidagen, bedoeld om de onderlinge band te verstevigen. "Het teamgevoel moet natuurlijk opgebouwd worden. En vaak zijn er extra vergaderingen over de onderhandelingen."
Ook kunnen dit soort bijeenkomsten handig zijn om eventuele plooien glad te strijken. "Mensen die misschien gehoopt hadden fractievoorzitter te worden of gedeputeerde, kunnen soms teleurgesteld zijn. Dat soort onderling gedoe wil je uitgepraat hebben voordat je de Staten in gaat."
Nieuwe Drentse Statenleden worden voorbereid op het vak

De nieuwe Statenleden op een rijtje:

Naam: Politieke partij:
Gert-Jan Schuinder BoerBurgerBeweging (BBB)
Agnes Jongman BoerBurgerBeweging (BBB)
Willem Vossebeld BoerBurgerBeweging (BBB)
Björn Schutte BoerBurgerBeweging (BBB)
Lijanne Mestemaker BoerBurgerBeweging (BBB)
Suzanne Maris-Brouwer BoerBurgerBeweging (BBB)
Martin Jansen BoerBurgerBeweging (BBB)
Wenda Bolhuis-van Unen BoerBurgerBeweging (BBB)
Hendrik Smeenge BoerBurgerBeweging (BBB)
Jan Brouwer BoerBurgerBeweging (BBB)
Peter Edelman BoerBurgerBeweging (BBB)
Gert Veltrop BoerBurgerBeweging (BBB)
Michelle Veltrop-de Wilde BoerBurgerBeweging (BBB)
Stijn van den Berg BoerBurgerBeweging (BBB)
Koos van der Zee BoerBurgerBeweging (BBB)
Ina Koning BBB
Jannes Kerssies BBB
Yvonne Turenhout Partij van de Arbeid (PvdA)
Jan Puper PvdA
Mira Hamraoui GroenLinks
Gerben Brandsema ChristenUnie
Simon Zandvliet ** SP
Siska Peeks Partij voor de Dieren (PvdD)
Liesbeth Niessink Forum voor Democratie (FvD)
Marloes Kramer-Hammenga Volt

Trainingen provincie

Vanuit de provincie Drenthe worden in de komende weken en maanden ook de nodige trainingen gegeven. Die gaan vooral over het staatsrechtelijke gedeelte van het ambt. "Het gaat over staatsrecht, welke bevoegdheden heeft de provincie en wat is dualisme?", noemt Engels enkele voorbeelden. "Maar ook waar het college over gaat en wat het ambtelijk apparaat voor functie heeft." Daarnaast zijn er ook trainingen over bijvoorbeeld integriteit in opkomst.
Voor een grote meerderheid van de nieuwe Statenleden - 25 van de 43 hebben geen ervaring in de provinciale politiek - is dergelijke training belangrijk. Volgens Engels kunnen de nieuwkomers maar zo tegen een teleurstelling aanlopen, zonder de juiste staatsrechtelijke kennis van zaken. "Je kunt wel een meerderheid voor je plannen hebben, maar het kan maar zo dat het niet uitvoerbaar of controleerbaar is. Of het blijkt dat de provincie over bepaalde zaken niet gaat. Dan kan maar zo als een koude douche aanvoelen. Het is de vraag hoe de nieuwkomers hiermee omgaan."
*JA21: Thomas Blinde zat al jaren in de Staten voor JA21 als afsplitsing van FvD. Hij wordt door de provincie geteld als nieuw, maar heeft al ervaring als Statenlid.
**SP: Simon Zandvliet is de afgelopen vier jaar statenlid in Overijssel geweest. Hij is niet nieuw in de functie, wel nieuw in Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl