Hobbyfotograaf Bert Visser volgt nieuwbouwprojecten in Assen

Bert Visser
Hobbyfotograaf Bert Visser heeft duizenden foto's van projecten in Assen © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Wie weleens bij een nieuwbouwproject in Assen heeft staan kijken, is hem waarschijnlijk wel tegengekomen: fotograaf Bert Visser (74). Hij heeft een archief vol foto's van nieuwbouwprojecten in de provinciehoofdstad.
Van het bouwrijp maken van een terrein tot aande oplevering. Maar ook andere opvallende zaken ontkomen er niet aan om vastgelegd te worden door Visser.
De gepensioneerde Visser begon in 2016 met het vastleggen van nieuwbouwprojecten. Op dat moment startte de verbouwing van het station in Assen, kwam de Overcingeltunnel er en werd de Vaart doorgetrokken. Maar ook daarvoor was de plaatjesmaker al druk in de weer met zijn camera.

Elke dag een wandeling

Visser en zijn vrouw Janny maken elke dag een wandeling van ongeveer vier kilometer door de binnenstad van Assen. "Behalve als het regent", lacht Visser. "Dan slaan we weleens een rondje over." Zijn camera gaat altijd mee, vervolgt de fotograaf. "Soms kom je een pareltje tegen. Dan moet Janny even stoppen en wachten, zodat ik een foto kan maken."
Niet alleen bouwprojecten legt Visser vast. Met het rondje door de stad loopt het echtpaar soms ook tegen andere opmerkelijke dingen aan. "Zoals tijdens de tweede lockdown, dat het zo druk was in het centrum. Of bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Ik weet vooraf eigenlijk nooit dat dat soort dingen er zijn. Toch is het leuk om zulke momenten vast te leggen."

'Van nature nieuwsgierig'

Ook blijft de familie op die manier op de hoogte van wat er gebeurt in de stad. "Een mens is van nature nieuwsgierig, denk ik. Als we het rondje lopen, komen we meer mensen tegen en zien we verschillende zaken voorbij komen. En daarnaast zitten we niet te verpieteren thuis en houdt het ons in beweging." Ook de spreekwoordelijke geraniums komen voorbij. "Daar zitten we tenminste niet achter", grapt hij.
Daarbij komt de hobbyfotograaf op plekken waar anderen niet zo snel komen. Zo liep hij geregeld mee met de bouwopzichter van de nieuwe appartementen op het Koopmansplein, fotografeerde hij vanaf verschillende flatgebouwen en nam hij onlangs een kijkje bij de verbouwing van de Hema in de stad. "Dat is toch altijd leuk."
(Tekst gaat verder na de foto)
Foto's Bert Visser
Een van de projecten die Visser vanaf het begin volgde was de nieuwbouw van Asselyn © Bert Visser

Videojournaal bij de politie

Maar zijn hobby voor fotografie begon eigenlijk al voor zijn pensioen. Visser werkte toen bij de politie. Eerst als agent, later als woordvoerder. In 1990 begon hij bij de politie met het videojournaal. Dat was een intern journaal bij de politie. Daar begon voor hem de liefde voor beeld. Ook voor het personeelsblad bij de politie maakt hij foto's.
Als ze Visser opnieuw zouden vragen voor zo'n journaal, zou hij het zo weer doen. "Dat was echt leuk om te maken. En daarbij je kwam op zoveel verschillende plekken, met verschillende mensen", zegt de oud-politieman.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Asselyn
Nieuwbouwproject Asselyn is een van de projecten die Bert Visser volgt © Bert Visser

Veel veranderd

Volgens hem is er in Assen veel veranderd in de afgelopen jaren. "Wat is er eigenlijk niet veranderd in de stad? Een nieuwe tunnel, het Koopmansplein, Asselyn... En dat zie je gewoon veranderen als je er regelmatig langsloopt."
"En als je dan een tijdje niet geweest bent, zie je hoe rap er gebouwd wordt." Toch komt hij ook weleens bijzondere dingen tegen. "Zo kwam ik laatst ergens langs en stonden er pakketen met tegels op de stoep, bij iemand voor het raam. Dan denk je ook weleens, hoe kan je dit doen?"

Duizenden foto's

Al die operaties slaat hij op op zijn computer. Die vol staat met duizenden foto's in een overzichtelijk archief. Tientallen mapjes gevuld met foto's van van bouwprojecten, zoals Asselyn, dat de fotograaf vanaf begin tot eind heeft gevolgd. Maar ook foto's van vroeger, de verbouwing van het Koopmansplein en een video van de TT-week van 2006 staan ertussen.
"Dit is toch mooi", zegt Visser. "Volgens mij zijn er slechtere hobby's."

'Genoeg te volgen'

Visser blijft voorlopig nog wel even rondlopen met zijn camera. "De komende tijd is er nog genoeg te volgen in Assen. Zo komen er appartementen op het pand waar vroeger de V&D zat en worden er appartementen gebouwd aan de Nijlandstraat. Verder is er de uitbreiding van Kloosterveen en heb je nog werklandschap Assen-Zuid waar flink bijgebouwd gaat worden."
'Maar', vervolgt hij zijn verhaal, "Ik focus mij vooral op de binnenstad, werklandschap Assen-Zuid en de verbouwing van de watertoren in de stad."
Foto's Bert Visser
Het nieuwe project dat Visser volgt is de bouw op het Acmesa-terrein in Assen © Bert Visser

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.