Justitie verdenkt tandartsassistente van afpersing baas met naaktfoto’s

tandarts
Een tandarts aan het werk © Koen Suyk/ANP
Een 35-jarige vrouw uit Assen wordt ervan verdacht dat zij als tandartsassistente haar baas probeerde af te persen met naaktfoto's. Dit deed ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met haar toenmalige partner (37). Beiden wilden een gunstiger ontslagvergoeding voor de vrouw. Het OM eist werkstraffen tot tachtig uur.
De vrouw werkte zeven jaar voor de tandarts in Assen. In augustus 2017 wilde de vrouw stoppen vanwege te hoge werkdruk, die zij zei te ervaren binnen de praktijk. Ze was inmiddels hoogzwanger van haar toenmalige vriend en medeverdachte in deze zaak. Beiden probeerden de tandarts ervan te overtuigen een overeenkomst te ondertekenen, waardoor de vrouw een hogere uitkering kon ontvangen.

Naaktbeelden

De vrouw had een schuld van drieduizend euro bij haar baas. Door dat formulier te ondertekenen zou hij die eveneens kwijtschelden. De tandarts weigerde. Direct daarop kreeg hij berichten op zijn telefoon met dreigementen dat er naaktfoto's waren gemaakt en online zouden worden gezet als de man niet tekende. De medicus kreeg een foto en een filmpje toegestuurd waarop hij ontbloot in bed lag met een patiënte van zijn praktijk.
De afbeeldingen hingen de volgende dag op de deur van zijn praktijken in Assen en Dedemsvaart. Daarbij stond geschreven: "Deze beste man vraagt seks in ruil voor een behandeling in zijn praktijk. Ik heb meer beelden van deze oude viezerik. Hij heeft meer op zijn kerfstok. De beelden komen binnenkort online".
Alle medewerkers van het bedrijf kregen de brief thuisgestuurd. De tandarts deed daarna aangifte van smaad en bedreiging.

Kinderen belast

Ook de ex-vrouw van de tandarts werd door de 37-jarige verdachte geconfronteerd met de naaktbeelden. De vrouw wilde niet dat die online gingen, want ze was bang dat haar kinderen hierop werden aangesproken. De voormalige tandartsassistente ontkende op haar beurt iets te weten van de naaktbeelden en afpersing, zei ze tegen de politie.
De politie vond de chantabele foto's echter op de telefoon van de vrouw. Vrijwel zeker waren die met dat toestel opgenomen. De vrouw erkende dat zij de 28-jarige vrouw kende, die met de tandarts in bed lag. Uit haar telefoongegevens bleek dat ze weleens op het dochtertje van de twintiger paste. De kortstondige minnares van de tandarts stond dinsdag eveneens voor de rechtbank in Assen.

'Laag bij de grond'

De twintiger wist niets van de stiekeme opnames, zei ze tegen de politie. Totdat ze werd geconfronteerd met beelden van haarzelf, waarop ze de telefoon klaarzette om haar en de tandarts te filmen. De film werd echter niet teruggevonden op haar telefoon. Het OM vermoedt dat voor het filmen de telefoon van de 35-jarige medeverdachte is gebruikt. Hieruit moet blijken dat de drie planmatig te werk gingen. "Laag bij de grond", zei het OM.
De 28-jarige hoorde naast de tachtig uur werkstraf ook een celstraf van 180 dagen tegen zich eisen, waarvan 162 dagen voorwaardelijk. De vrouw werd ook het oplichten van drie andere mannen verweten. Ze heeft achttien dagen in voorarrest gezeten. Gezien het tijdsverloop wilde het OM haar niet terugsturen naar de cel.
Uitspraak over vier weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl