Eerste Drentse fietsen uitgedeeld in Oekraïne: 'De mensen zijn zo blij'

Fietsen zijn aangekomen in Oekraïne
Fietsen zijn aangekomen in Oekraïne © Eigen foto
De eerste Drentse fietsen zijn uitgedeeld in Oekraïne. Dat laat Henk Jan Hofman van Stichting Oost-West Kontakten uit Roden weten. Zaterdag vertrok een busje vol fietsen naar Oekraïne om daar uitgedeeld te worden aan de bevolking. Maandag maakten ze de eerste mensen blij.
"Er zijn een aantal families geselecteerd om de fietsen aan te nemen", aldus Horman. "Dat is zo ontzettend leuk. De mensen zijn zo blij, omdat ze met een fiets een stuk mobieler zijn. Er staan kinderen met tekeningen op ons te wachten."
Hofman rijdt met het busje niet zomaar kriskras door Oekraïne op zoek naar mensen die een fiets nodig hebben. "Wij hebben in Oekraïne op verschillende punten contactpersonen, die kunnen veel regelen", zegt Hofman. "Zij zorgen ook voor de gastgezinnen waar we kunnen slapen."
Ook het speelgoed is in Oekraïne aangekomen
Ook het speelgoed is in Oekraïne aangekomen © Eigen foto
Stichting Oost-West Kontakten komt op verschillende plekken om fietsen te brengen. "Wij zitten nu in Trebukhiv, dat is een dorp zonder voortgezet onderwijs. Om naar school te gaan moeten kinderen 15 kilometer verderop zijn. Dat lukt wel met familieleden en zo, maar gaat makkelijker met de fiets."

Meer fietsen

Toch zijn de fietsen niet het enige dat Hofman komt brengen naar het door oorlog geteisterde land. "Wij brengen ook nog speelgoed naar een weeshuis", zegt Hofman.
Stichting Oost-West Kontakten heeft zoveel fietsen opgehaald dat niet alles meekon met de eerste lading. Ze hoopten op 70 fietsen, dat zijn er uiteindelijk 230 geworden. De fietsen die niet in het busje pasten gaan naar Meppel waar ze op een vrachtwagen geladen worden. De bedoeling is dat vanaf 5 april alle fietsen met een vrachtwagen naar verschillende plekken in Oekraïne gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl