Demonstranten op dak van provinciehuis: 'Pas op daarboven'

Demonstranten op het dak
Demonstranten op het dak © RTV Drenthe / Floor Visser
Demonstranten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag met een spandoek op het dak van het provinciehuis in Assen gestaan. Rond het middaguur klommen vier van hen op het dak, de rest stond beneden.
Na overleg met de politie besloten de vier rond 12.45 uur van het dak af te komen. Commissaris van de koning Jetta Klijnsma ging in gesprek met de ongeveer twintig demonstranten. Ze riep "Pas op daarboven" tegen de mensen op het dak.
(Tekst gaat verder na de foto)
De demonstranten hingen op het dak een spandoek op, waarop te lezen was dat de bollenteelt wat hen betreft gifvrij moet zijn. Ze wilden aanvankelijk pas van het dak af als hun eis is ingewilligd.
"We willen aandacht voor de natuur in Drenthe, omdat die ernstig bedreigd wordt door gif in de bollenteelt", zegt Ellen Smaal, een van de actievoerders. "We hebben het gevoel dat er geen actie wordt genomen vanuit bijvoorbeeld de provincie om daar paal en perk aan te stellen. En de natuur kan niet praten, dus moeten wij het voor ze doen."
Op het plein voor het provinciehuis staan demonstranten, gekleed als bijen. Ook hebben ze vlaggen van Extinction Rebellion bij zich. De groep is vanmiddag ook bij de installatie van de nieuwe Statenleden, op voorwaarde dat ze dan niets zeggen.
Bekijk hieronder de beelden van de demonstratie:
Demonstranten op dak van provinciehuis: 'Pas op daarboven'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl