Vader boerderijgezin verdacht van seksueel misbruik

Gerrit Jan van D., de vader van het boerderijgezin in Ruinerwold, wordt verdacht van het seksueel misbruiken van twee van zijn kinderen.
De man zou twee van zijn oudste drie kinderen hebben misbruikt. Zij hadden het ouderlijk huis al eerder verlaten en hebben nooit in de boerderij in Ruinerwold gewoond.

Geschrokken
De vroegere buurvrouw van het gezin, Sandra Soer uit Hasselt, reageert geschrokken op de nieuwe verdenking. Soer woonde in de Overijsselse plaats jarenlang in dezelfde straat als de familie Van D. Haar dochter was net zo oud als de oudste dochter van het gezin, en speelde wel eens in de tuin bij het gezin twee deuren verderop.

"Dat hij nu verdacht wordt van seksueel misbruik, komt echt onverwacht voor mij. Als ik er ook maar enig signaal van had gehad, had ik daar toch nooit mijn dochter laten spelen", reageert ze.

Kinderen in boerderij van Gerrit Jan van D.
De zes kinderen die in de boerderij woonden, zijn officieel kinderen van Gerrit Jan van D.. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, dat het OM heeft laten uitvoeren. Ook hebben zij allen dezelfde moeder. Zij overleed in 2004.

De kinderen waren na hun geboorte niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dankzij het DNA-onderzoek kan dat nu alsnog. De officier van justitie heeft de kinderen aangegeven bij de burgerlijke stand. In welke gemeente de kinderen zijn ingeschreven, is niet bekendgemaakt.

In de boerderij werd bij een onderzoek honderdduizend euro gevonden. Van D. wordt daarom van witwassen verdacht. Daarnaast wordt de 67-jarige man verdacht verdacht van de vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen.

Oostenrijker vastgehouden
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben Gerrit Jan van D. en de Oostenrijkse klusjesman Josef B. in 2009 ook enkele maanden een 69-jarige Oostenrijker vastgehouden in Meppel. Het tweetal wordt daarom ook verdacht van vrijheidsberoving.

Afgelopen week werd wel duidelijk dat gemeente De Wolden voorlopig opdraait voor de kosten van de kinderen uit het boerderijgezin. 

Gerrit Jan van D. en Josef B. moeten op 21 januari voor het eerst voor de rechtbank in Assen verschijnen. 

Dossier Gezin Ruinerwold
Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.